Finans Nyhet

Fler arbetslösa ifrågasätts

Publicerad

Arbetsförmedlingarna ifrågasätter allt fler arbetslösas rätt till ersättning. Under de tre första kvartalen i år ifrågasattes ersättningen i 7 300 fall, en ökning med 56 procent jämfört med samma period i fjol. Det framgår av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens (IAF) kvartalsrapport.

Bara under tredje kvartalet ökade antalet med 61 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

I samtliga länsarbetsnämnder utom Kronobergs och Jämtlands ökade antalet ifrågasättanden per 1.000 som fick ersättning för arbetslöshet. Spridningen mellan länen är större än den var för ett år sedan.

Flest meddelanden om ifrågasatt ersättning under tredje kvartalet i år hade Stockholm med cirka 11 per 1.000 ersättningstagare, följt av Värmland med drygt 9. Lägst frekvens hade Gotland.

Annons

IAF har också granskat hur många ifrågasättanden som lett till sanktioner från a-kassorna som bestämmer i ärendena. För första kvartalet i år ledde 84 procent av ärendena till sanktion. Det vanligaste är att ersättningen sätts ned med 25 procent under 40 dagar.

A-kassorna hanterar ärendena olika. Metallindustriarbetarnas a-kassa beslutade om sanktion i 95 procent av sina fall medan Akademikernas a-kassa beslutade om sanktion i 66 procent av sina fall.

TT

Annons
Annons