Finans Nyhet

”Fintech naggar på bankernas bolån och företagskrediter”

Albert Leffler är vd för MyNumbers som automatiserar kreditdata. Foto: Press
Publicerad

Albert Leffler är vd för MyNumbers som samlar, paketerar och säljer bokföringsdata i realtid. Nu ska bolaget ta in uppåt 20 miljoner i en nyemssion. ”Vi vill få in en bank eller annat kreditinstitut som ägare”, säger Leffler till Realtid.

För 72 år sedan startade Albert Lefflers farfar det bolag som i dag heter Exopen. Företaget utvecklar programvaror för budgetering och rapportering för medelstora bolag. Det har 25 anställda och huvudkontor i Stockholm.

Albert Leffler och hans familj är fortfarande huvudägare. Han har själv varit både säljare och säljchef på Exopen och senaste åren vd. Men mellan 2007-2012 jobbade han på SEB inom kapitalförvaltning för förmögna personer – men tröttnade efter finanskrisen.

– De många regleringar som infördes efter Lehmankraschen gjorde att det inte blev kul att jobba med rådgivning. Det blev för mycket administration. Jag sysslade bara med dokumentation till slut. Men det var relationsbiten jag gillade. Om bankerna ska ha något att vinna i framtiden måste de behålla en stark relation med sina kunder, säger Albert Leffler till Realtid.se.

Annons

2013 återvände han till Exopen som vd. De senaste två åren har han förberett den avknoppning som Exopen gjorde i fjol i form av MyNumbers där Albert Leffler i dag är vd.

– För några år sedan började vi titta på marknaden för affärssystem och hur man kan koppla ihop system med olika parter, vilket var grundidén.

Sälja data i realtid

MyNumbers är fristående, men delar tills vidare lokaler med Exopen. Fintechbolaget har 14 anställda. En produktchef för appen samt en databasspecialist ska anställas framöver.

Annons

Affärsidén: samla, paketera och sälja bokföringsdata i realtid. I dag baseras kreditbeslut i regel på gammal data, till exempel fjolårets bokslut. MyNumbers kopplar istället ihop företag med banker eller kreditbolag – och automatiserar kreditprocessen. Långivare kan prenumerera på information för realtidsöverblick av sin kreditstock. Och Bolaget erbjuder även en app som låter låntagande företag hålla koll på sin ekonomiska utveckling.

– En bank säger ”ja” eller ”nej” till ett lån. Även om ditt företag har hög tillväxt kan du få höra att ”du fick en påminnelse för tre år sedan, så det blir inget lån”. Med realtidsdata får fler lån, även de i riskzonen men de får betala en högre ränta som anpassas anlogt med ditt företags utveckling, säger Albert Leffler.

MyNumbers köper också in bokföringsdata från konkurser. All information analyseras av maskininlärande algoritmer.

Annons

– Vi vill hitta mönster i betalningsrörelser, lönejusteringar och proaktivt upptäcka problem innan bolag hamnar i problem.

Är plattformen GDPR-kompatibel?

– Vi träffas inte av GDPR eftersom vi inte lagrar personuppgifter, utan bara bokföringsdata.

Bolaget vänder sig främst till nischbanker och kreditinstitut inom företagsutlåning. De är mer snabbrörliga, enligt Leffler.

– Storbankerna är förstås superintressanta för oss. Men vi misstänker att de inte är att räkna med i första vändan, på grund av deras stora manuella processer. Hittills har vi riktat vårt erbjudande till tre aktörer, men kan inte avslöja vilka än.

Gör nyemission

Albert Leffler berättar att det varit svårt att hitta programmerare för att bygga och drifta MyNumbers plattformar.

– Vi har sökt via utländska rekryteringsfirmor och bland annat anställt två utvecklare från Kina och en från USA. Vi tänkte till en början, av effektivitetsskäl, att vi skulle hitta svensktalande programmerare, men fick skrota den idén snabbt.

Det är inte heller längre aktuellt att etablera utvecklarkontor i Östeuropa. Prissättningen är harmoniserad på hela kontinenten, enligt Leffler.

Bolaget har hittills anlitat få konsulter av sekretess- och säkerhetsmässiga orsaker. De har dock tagit juridikhjälp vid behov. Men det ska nu främst skötas av Robert Bernstone som närmast kommer från Swedbank, som kundansvarig för bland annat svenska bankrelationer.

– Nu ska vi fortsätta knyta till oss företag via appen och påbörja tre integrationer med köpare av vår data. Vi är också i mitt i en nyemission som ska bli klar under första kvartalet för att få in externa ägare, säger Albert Leffler.

Han vill inte avslöja några tilltänkta investerare. Det rör sig dock bland annat om banker och branschfolk. Målet är att ta in mellan 15-20 miljoner kronor och pengarna kommer att räcka i drygt ett år, bedömer Leffler.

– Intresset från investerare har varit stort, men processen lång, även om vi inte mötts med skepsis. Det har mer handlat om att vaska fram rätt finansiärer. Söker du för brett, kör du fast. Du måste hitta nischade fintech-investerare.

Bank eller kreditinstitut

MyNumbers har valt bort riskkapitalbolag som sedan finanskrisen börjat föredra mer mogna bolag. Affärsänglar går också bort.

– Det är intressantare att få in en bank eller kreditinstitut som ägare. Då får man även en potentiell kund på köpet. Affärsänglar är i regel mer operativa och tillför kunskap. Men vi har plattformen och bra personal på plats och behöver inte sådan hjälp.

Tills vidare förblir familjen Leffler via Exopen huvudägare i MyNumbers. Personaloptioner kan dock bli aktuellt ”så alla får chans att ta del av framgången”. Marknaden för automatiserad kreditgivning är enorm i och med den snabba digitaliseringen, enligt Leffler.

– Konkurrensen är begränsad och vi har inte sett någon annan plattform som säljer företagsdata i realtid. Men det finns plats för många aktörer, säger han.

Bolaget satsar primärt på svenska marknaden, men Holland, som har hög it-mognad, är också intressant. Leffler ser stor efterfrågan på företagslån.

– Bolån är klart överrepresenterade i svenska kreditinstitutens balansräkningar. Ur ett generellt ekonomiskt tillväxtperspektiv är det döda pengar. Jag tror politiker vill underlätta företagsutlåning, inte minst under valåret 2018. Bolån driver upp bostadspriserna och skapar förvisso konsumentdriven tillväxt, men inga jobb.

Albert Leffler tror att storbanker har stora kreditutmaningar.

– Aktörer har i många år konkurrerat med bankernas mest lönsamma delar. Det inleddes med fondförvaltningen och nu börjar även fintechbolag nagga på bolånen och företagskrediterna.

Hotas finansjobb av automatiseringen?

– Ja. Små redovisningsbyråer är borta om fem år. Det sker en enorm konsolidering. Det är bara en tidsfråga innan affärssystemen släpper automatiserad bokföring. Enda anledningen till att det dröjer är att dom slår ut redovisningsbyråerna som är deras säljnätverk.

Bland bankerna har Nordea kommit långt på fintechområdet. Han pekar på dess openbanking-plattform för delning av kunders transaktions- och kontodata med fintech-startups. Även SEB har tagit ett fintechsprång med ekonomiappen Tink. Båda bankerna är också med i ett globalt blockchain-projekt.

– Det är nog ändå lättare att samarbeta med nischbankerna som inte har tusentals anställda och en stor teknikskuld att brottas med. De är generellt mer positiva till att automatisera sina kreditprocesser och kommer därmed också kunna erbjuda bättre räntor än de stora drakarna.

I likhet med många andra tycker Albert Leffler att storbankerna borde “satsa stenhårt” på att kundrelationen kombinerat med fintech-samarbeten.

– Bankerna måste nischa sig och förtydliga vad de är för typ av aktör. De måste förfina sin rådgivning i en tid när konsumenter kan ta reda på det mesta själva med några googlingar.

Om Apple startar bank

Yngre väljer alltid den bästa lösningen, menar Leffler.

– Om exempelvis Apple, med sin hårdvara och kassa, skulle lansera ett blockchainprotokoll och starta en retailbank med tjänster som är utformade i Applemanér skulle [storbankerna] få svårt att konkurrera om de unga, säger han.

Bankerna behåller dock ändå makten över det finansiella systemets infrastruktur. De förblir ytterst ansvariga i till exempel en kreditprocess, vad gäller exempelvis regelefterlevnad och penningtvätt. Det skapar barriärer för uppstickarna. Transaktionerna måste ske på bankernas plattformar och så kommer det vara länge, enligt Leffler.

Även blockchain, tekniken bakom bitcoin, kan bli ett bankhot. Om det når sin fulla potential kan det skapa en separat infrastruktur för bland annat transaktioner – utanför bank- och även skattesystemet.

– Men jag har ännu inte sett några bra lösningar för hur det skulle gå till. Och svenska banker är duktiga på fintech i globala mått, så de står ändå väl rustade för framtiden.

Annons