Helg Helg

Vintips: Fatlagrat Verdicchio Castello di Jesi

Foto Unsplash
Publicerad

Italien förknippas mest med röda viner men Realtids kock Lisa Lönner rekommenderar denna veckan ett fruktig och frisk vitvin.

Italien förknippas ju mest med röda viner men det finns också många friska fruktiga utmärkta vita. Just Verdicchio har jag återupptäckt som ett gott vin på min senaste Italienresa, testat runt lite och det är inte bara jag som minns detta vin som ett av de billiga lättdruckna vitvinerna av rätt dålig kvalitet. Jag har hittat ett fantastiskt fatlagrat Verdicchio Castello di Jesi av hög kvalitet på menyn just nu och serverar det tillsammans med en rätt på zucchini, hemgjord ricotta och nyfiskad lättrökt aborre.

Druvan odlas i Marche precis norr om Rom och söder om Toscana och betyder ”den lilla gröna”. Verdicchio Castelli di Jesi är en DOC-region.

Verdiccio.png

Annons

Denna är lagrad på sin jästfällning och det ger den en speciell karaktär. Passar också bra till rätten ovan med svamp och löjrom.

Nr 90450, 169 kronor

Annons