Helg Helg

Veckans recept – Smörrostade jordärtskockor med rom

Veckans recept, Finrummet, Lisa LönnerVeckans recept, Finrummet, Lisa Lönner
Publicerad

Använd rotfrukter och grönsaker som underlag till snittar istället för bröd. Perfekt till drinken!

Jordärtskocka kan jag nu plocka när alla andra rötter frusit och när tjälen släppt kan jag fortsätta plocka dem i februari/mars. De tål kyla och sprider sig som ogräs, de är en hel skog i min trädgård. Visserligen en snygg sådan, men ändå, jag får arbeta på att de inte ska sprida sig. Det är egentligen ett mystierium att en sådan rot anses vara lyx och kostar mer än exempelvis potatis. Kanske beror det på arbetet. Man äter ju knölarna som finns i jorden och de är otroligt svåra att skala, det tar tid.

De är dock lätta att tillaga med skal. När jag var på grönsakskurs på forskningsinstitut i USA lärde jag mig att det ju är skalen som är det mest nyttiga på växterna. Det är här allt skydd samlas och det är i skyddet växterna bygger upp alla nyttiga ämnen. Därför tillagar jag alltid jordärtskocka på hög värme med mycket smör i ugnen. Själva skockan spänner sig då mot skalet och det är i den processen det uppstår så mycket goda smaker. Ett utsökt och lyxigt tilltugg till champagne! Helt glutenfritt vilket passar många i dessa dagar.

Ingredienser, 8 personer

Annons

Ca 16 jordärtkockor, borstade och sköljda

Smör, ca 100 gram

Flingsalt

Annons

Gräddfil, cirka 1 dl

Forellrom, 50 gram

Verktyg: Plåt som är stabil och tål hög värme

Annons

Gör så här:

* Värm ugnen till 250 grader

* Lägg romen i en sil så att den rinner av

* Lägg ut jordärtskockorna på plåten och sleva ut smöret över skockorna

* Baka dem i cirka 8-10 minuter (beror på ugn) tills de är gyllenbruna

* Ta ut och skär dem så fort du kan hålla i dem i halvor. Lägg ut på ett snyggt fat.

* Klicka gräddfil på alla och lägg romen snyggt överst med en tesked

* Servera!

Annons