HelgHelg

Veckans recept – Het wok med järn

Publicerad

Veckans hemmalunch blir en het wok. Pannan, värmen och chilin ger bra hetta.

Lisa Lönner

Den här woken bör tillagas i järnpanna vilket tillsammans med spenaten ger oss ett extra järntillskott. Visste du att om du äter spenat ökar kroppens förmåga att ta upp järn och att en järnpanna dessutom avger en aning järn i maten? Vill du ha ytterligare järntillskott, stek till lite strimlat nötkött exempelvis biff eller lövbiff. Det för orken så viktiga järnet tas upp av kroppen bäst om du i samma rätt inte lägger till möjlkprodukter. Här finns också krigarna färsk chili, vitlök, ingefära, broccoli och paprika med hög halt C-vitamin.

HET WOK

4 personer

Ingredienser:

Annons

1 broccoli 

1 röd chili

1 röd paprika

Annons

2 morötter

2 vitlöksklyftor

4 cm ingefära

Annons

2 matskedar olivolja

4 msk sesamfrön

1 citron

3 msk sesamolja

1 msk sambal oelek

En påse spenat, sköljd

1/2 dl ketchup, chilisås eller tomatsås

1 dl överblivet vin

Ett knippe koriander

Salt, peppar

Eventuellt lövbiff eller annat nötkött

Utrustning:

En järnpanna, stek eller wok samt trägaffel, kniv och skärbräda

Gör så här:

* Ställ pannan på elden (sorry, så här uttryckte sig alltid Tore Vretman – det är ju plattan förstås) på låg värme en stund.

* Skölj och skär alla grönsaker i lagom stora tuggbitar (så du slipper använda kniv när du äter) utom ingefäran som du skalar med en kniv och skär i små små bitar.

* Rosta sesamfröna en stund i torr panna utan att ha olja 

* Häll på olja och höj värmen. Lägg i broccolin och fräs en stund. Lägg sist i chili, paprika och morötter. Fräs vidare tills du har yta. Sist i är vitlöken och ingefäran.

* Häll på vinet och spenaten, koka ihop en kort stund, några minuter. Krydda nu med sambal, chilisås och avsluta med sesamoljan. Dra av pannan.

* Ät med färsk koriander. Stek köttet snabbt separat om du vill ha kött i woken.

 

 

 

Annons