Helg Helg

Veckans recept: Glöggbräserad högrev

Taggar i artikeln

Finrummet julspecial recept
FinrummetFinrummet
Foto: Lisa Lönner
Publicerad

Långkok på glögg! En ny matidé från Realtids Lisa Lönner: helt perfekt när du har restslattar från glöggfesten.

Men vad gör vi med all glögg som blir över? Det är ju så gott med ett rykande varmt långkok nu i kylan, kryddat med lite juliga smaker. En egyptisk gryta jag hörde om på radion görs på högrev som kokar länge i kanel och ingefära, detta blir lite åt det hållet.

Ingredienser

  • 1/2 kg högrev eller annat grovt nötkött
  • 50 gram smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 kryddpepparkorn
  • 10 nejlikor
  • 1 msk malen kanel eller en kanelstång
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri
  • 1 lök
  • En kvist vardera av basilika och bladpersilja, med stjälk
  • 5 dl glögg
  • 5 dl rödvin
  • 5 dl vatten
  • Eventuellt lite fräst fläsk och smålökar
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

  • Värm upp en gjutjärnsgryta på spisen
  • Lägg i smör och olivolja
  • Fräs köttet snabbt så det får yta
  • Pudra över mjölet så det löser sig i fettet
  • Lägg i resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme länge, minst tre timmar
  • Det här går snabbt, sen ska den bara puttra och du kan göra annat!
  • Garnera på slutet med rökt fläsk och frästa smålökar. Smaka av med salt och peppar. Klipp över bladpersilja. Servera med ris eller potatis. Eller bara som den är med en klick creme fraiche på toppen.

Hela Finrummets julspecial här >>

Lisa Lönners krönika: En jul i nedvarvnings tecken till er alla!

Julspecial: Motverka ditt Covidskräck med hygienregler i restaurangsklass

Covidsäkra julbordet: Lägg allt på tallrik

Restaurang: Här kan du äta i jul och nyår

Veckans kockknep: Putsa finsilvret utan kemikalier

Julspecial: Ett smaskigt yogapass: Koka kola till julen

Julspecial: Supersnabba cognacsdoftande patésnittar

Veckans recept: Glöggbräserad högrev

Annons