Egenodlad pumpa på Bonens marknad
Råvara

Veckans råvara - använd din halloweenpumpa till delikatessmat

Snart är det halloween och vi köper pumpor och karvar ut innehållet. Realtids kock Lisa Lönner tipsar om hur du kan använda det du karvat ur i köket.

Publicerad 2021-10-28

När barnen var små odlade vi mycket pumpa med betoning på mycket. Det är den perfekta barnsådden eftersom fröna är stora, det går snabbt för växten att komma upp och den växer som ogräs. Det går åt mycket gödselrik jord och den kräver både ständig vattning, utrymme, ljus och mycket arbete med omplantering. Det krävs ett gigantiskt grönsaksland eftersom de är klängväxter och sprider ut sig. I gengäld blir det stora vackra pumpor att dekorera med vid halloween. 

Pumpa är orange, vackert och egentligen inte så naturligt gott. Som hållbarhetsnörd så tyckte jag alltid att det var synd att karva ur dem och inte använda det fina köttet, särskilt eftersom det är så resurskrävande att odla i form av gödsel, tid och vatten. Det finns sorter som är till endast för dekoration men den vanligaste stora orange pumpan är väldigt fin att laga till. 

Det krävs dock att man arbetar lite med pumpa för att det ska bli gott. Ett tips är att koka en god chutney med lite indiska kryddor och socker samt honung. Den håller ett par månader i glasburk i kylskåp och är supergod till ljust kött och ostar. Punpasoppa finns miljoner recept på nätet att hämta hem och en fin förrätt på din Halloweenmiddag. Dekorera gärna med Crème Fraiche och lite löjrom. Det är också gott att göra en gryta på kokosgrädde, pumpa, äpple och curry. Kanske till kyckling? Sista förslaget är att baka pumpan i ugn med en bra kryddning, kanske curry och någon mejeriprodukt.

Eller så gör du mitt recept på pumpadrink, se veckans recept.

Lycka till i köket

Platsannonser

Logga in