Helg Helg

Varma drycker för vintermöten

Matchate, FinrummetMatchate, Finrummet
Publicerad

Det är kallt och snö och vi ska helst jobba hemifrån. Ska vi ha möten är det ett rimligt alternativ att ta promenadmöten. Här ger Lisa Lönner förslag på några goda varma drycker att blanda i termosen eller muggen. 

Matchalatte med kardemumma

Matcha är ett stenmalet grönt te som traditionsenligt dricks i Japan och har blivit en populär hälsodryck över hela världen. Matcha görs på vårens första blad och endast de finaste och bladen som håller högsta kvalitet. Det finns många bekräftade hälsofördelar såsom antioxidanter, C-vitamin, D-vitamin och aminosyra som ska vara bra för hjärnan (Läs gärna mer på bloggen teajunkie.se).

Detta pulver går nu att få tag på i de flesta affärer och är både vackert grönt och gott. Det är viktigt med alla örter och gröna teeer att vattnet ska vara 80 grader när du löser upp teet. Annars försvinner de goda aromerna och går mer åt torkat gräs. Så koka upp vattnet och låt det stå en stund. Sedan löser du upp pulvret och vispa ordentligt. Egentligen ska man använda en japansk trävisp för ändamålet.

Supergott att ta med på picknicken i kylan!

Annons

Ingredienser

2 dl mjölk

1 dl vatten

Annons

2 tsk matchapulver

1 tsk kardemummakärnor

1 msk socker

Annons

Gör så här:

* Koka upp vattnet och låt stå en stund. Vispa i pulvret.

* Mixa kardemummakärnor eller ta färdigmalen kardemumma 

* Koka upp mjölken med sockret och kardemumma tills det skummar och vispa till ett skum med en lattevisp

* Fyll på teet i en termos och toppa med mjölken (det går bra med en växtbaserad mjölk förstås).

Varm choklad med mintlikör

En klassiker som värmer på två sätt. Går utmärkt att göra alkoholfri men med likör i så blir det en extra värme vid rätt tillfälle.

Ingredienser

3 dl mjölk (växtbaserad om du föredrar det)

50 gram mörk choklad

2 msk socker

10 cl mintlikör eller mintessens

1 dl grädde (växtbaserad om du vill)

Kakao

Ev om ni vill dekorera med marshmallows

Gör så här:

* Vispa grädden 

* Hacka chokladen

* Koka upp mjölken (vakta kastrullen)

* Dra från värmen och lös upp socker och choklad

* Häll på mintlikören på termos, häll på chokladen och toppa med grädden samt pudra över lite kakao samt eventuellt mini-marshmallows

Rött te med apelsin och kanel

1 apelsin, gärna blodapelsin

2 msk muscavadosocker

3 msk rött té

Kanelstång

Gör så här:

* I en kanna (snyggt om det är en glaskanna) lägg ned rött te, socker, en kanelstång och riv ned apelsinskalen från apelsinen. Pressa sedan apelsinen och häll på

* Värm vatten och vänta en kort stund

* Häll på och låt stå cirka fem minuter

* Ta med eller servera.

Annons