Helg Helg

Svenska whiskyn som utmanar destillerietablissemanget

Taggar i artikeln

Systembolaget whisky
Finrummet Oskar Bruno, destillerichef, AgitatorFinrummet Oskar Bruno, destillerichef, Agitator
Oskar Bruno, destillerichef, Agitator
Publicerad

Med hjälp av vakuumdestillering skapar svenska uppstickaren Agitator välsmakande whisky som mognar fortare och är dessutom mer resurssnål. Även lagring sker på ett innovativt sätt.

Oskar Bruno är destillerichef på destilleriet Agitator, som ligger i en före detta fabrik i Arboga. Redan vid starten 2018 visste han att han var något stort på spåren.

– Nykoket som kom ur pannorna var mjukt och fruktigt. Redan efter några månader på fat gjorde destillatet stora framsteg. Mognadstonerna har helt enkelt kommit extremt snabbt jämfört med konventionell whisky, säger Oskar Bruno till Realtid.

Agitator grundades 2015 av ett investmentbolag som heter Nordic Whisky Capital och Oskar Bruno rekryterades som destillerichef med avsikt att vända upp och ner på gamla sanningar i branschen. Nordic Whisky Capital startades med ambitionen att anskaffa kapital och utveckla svensk whisky. Dessa fyra killar känner varandra från Handelshögskolan och var alla med i studentkårens äldsta och mest traditionstyngda utskott, Programutskottet, där två av dem inehade den i dessa sammanhang mycket meriterande titeln Spritmästare, en titel som förvisso även Finrummets Lisa Lönner lite banbrytande var första kvinna att ha. 

Annons

Efter långa och noggranna branschanalyser samt olika ägarrundor i flera svenska whiskybolag med ägarbolaget Nordic Whisky Capital så kunde de fyra det mesta som går att kunna om whiskybranschen. Då startades Agitator.

Man behöver faktiskt inte själv tycka om whisky för att lära sig att uppskatta att dofta och känna alla de nyanser som finns i drycken. 

Utmanar traditionell whiskytillverkning

Agitators destillationspannor. Foto: AgitatorAgitators destillationspannor. Foto: Agitator

Annons

Agitator står för att det mesta inom traditionell whiskytillverkning ifrågasätts. Jäsningen pågår exempelvis en hel vecka trots att det räcker med två dygn för att få fram alkoholen. Destilleringen som sker med undertryck i vakuum alstrar mycket fruktighet men gör också att spriten får lägre kokpunkt, vilket sparar energi.

Överskottsvärmen från destilleringen värmer dessutom upp lagerhusen sommartid vilket snabbar upp lagringsprocessen. Nykoket läggs på fat vid 55 procent alkoholstyrka istället för 63,5 procent som är vanligt i Skottland. Och mer:

– Studier visar att whiskyn mognar fortare vid lägre alkoholstyrka. Dessutom kommer vi åt andra vattenlösliga aromer som extraheras ur ekfatet, säger Oskar Bruno.

Annons

Whiskyn blir färdig och god efter tre år på ekfat. Det är ju vad som krävs för att få kalla det whisky. Detta är rimligen inte bara en mer hållbar men också en mer lönsam modell då det ju kostar pengar att låta whiskyn ligga länge. Ofta kan det bli gott först efter tio år, och det krävs ofta många ägarrundor bland whiskyälskare utan några intäkter i ett whiskybolag.

Det finns ett stort antal svenska whiskybolag med mer eller mindre affärsmässig modell. Mackmyra är det bolag som har vuxit snabbast och kommit längst. Agitators modell torde utgöra en utmärkt modell för ett hälsosamt företag.

Agitators andra sort, Argument Kastanj, som lanseras nu på fredag 26 november, är lagrad på kastanjefat, såsom ofta är vanligt i vintillverkning. Kastanj tillhör boksläktet, är mer poröst och ger snabbare lagringstakt, förklarar Agitators destillerichef Oskar Bruno:

– Kastanj ger fylligare toner av torkad frukt och russin med en viss strävhet i form av trä-tanniner. Smakutvecklingen går fort, det räcker med några månader för att få stor effekt.

Några övriga svenska whiskydestillerier är Bergslagens Destilleri, Gammelstilla, Gotland Whisky, Gute Destilleri, High Coast Whisky, Mackmyra Whisky, Nordmarkens Destilleri, Norrtelje Brenneri, Smögen Whisky, Spirit of Hven och Tevsjö destilleri.

Agitators whisky. Foto: AgitatorAgitators whisky. Foto: Agitator

Agitator Single Malt

Agitator Single Malt finns i Systembolagets beställningssortiment. Smaken har en del sälta och en liten rökig underton med ett fruktigt inslag av äpple och citrus. Eftersmaken är söt vaniljkola.

Artikelnummer 54089

Pris 479 kr, 70 cl

Agitator Argument Kastanj

Agitator Argument Kastanj finns i en tillfällig lansering på Systembolaget. Totalt hamnar 6000 flaskor på hyllorna i 220 butiker runt om i landet 26 november. Doften har toner av torkad frukt som söta russin och röda bär.

Artikelnummer 40414

Pris 599 kr, 70 cl

Hela Finrummet denna vecka >>

Lisa Lönners krönika: Personalbrist överallt – men var är damerna?

Svenska whiskyn som utmanar destillerietablissemanget

Affärslunchindex: Emmer – en naturnära utflykt från city

Veckans kockknep: Tillaga den perfekta fisken

Veckans recept: Rykande varma soppor i mörkret

Annons