Finrummet
Femtio meter kö till koreanskt hål i väggen där du sitter på fiskbackar, i Paris i China Town. Foto: Lisa Lönner
Restaurang

Snabblunch: Skippa kedjorna – upptäck Stockholms äkta hål i väggen

Vägra de strömlinjeformade kedjorna för dina snabba luncher. Lisa Lönner tipsar om hål i vägen i Stockholm som erbjuder utsökt, unik och enkel mat.

Uppdaterad 2021-12-02
Publicerad 2021-12-02

Stockholms mat-scen sjuder verkligen sedan några år tillbaka. Alla möjliga trender och trevliga restauranger uppstår i detta kölvatten och myndigheterna släpper på en del av sina i mitt tycke onödigt hårda regler. Något jag personligen älskar just för lunch är alla små matentreprenörer som nu slår upp matställen i varje kvarter.

Jag var nyligen i Paris och där står verkligen folk och köar längs gatan för de bästa hålen som i alla fall här är asiatiska eller från Mellanöstern. Några kriterier för ett bra hål i väggen tycker jag är: maten som ska vara utsökt och unik, enkel och nyttig, gärna från någon region i världen som du inte känner till. Det ska inte vara en kedja med olika ställen för då blir det genast strömlinjeformat. De allra bästa är oftast de ställena där personalen inte har svenska som modersmål och inte hunnit ta till sig svenskarnas mesiga mellanmjölkiga smaker. Här står en engagerad entreprenör som vet precis hur maten ska smaka och som lär dig ett nytt sätt att äta. På grund av låga kostnader satsar man på de allra bästa råvarorna du kan tänka dig, ofta med egen importör och med intensiva smaker, helst något nytt du aldrig förut ätit. Rapp service och det ska kännas som att du kan ställa dig och äta direkt vid en bardisk eller ruscha iväg på ärenden.

Det finns många och per definition är det ju oftast så att du går till den närmaste i kvarteret. Här är några hål i väggen runt stan jag kan vallfärda till bara för att det är så gott. Tipsa oss gärna om hål i väggen i andra städer och om jag missat något riktigt bra!

Stockholms bästa hål i väggen

One more vietnamesisk smak – Valhallavägen

Längs Valhallavägen nära KTH finns en mängd små restauranger med billig mat med den tydliga målgruppen studenter. Och flera är riktigt bra. Den här lilla vietnamesen är ofta full och det förstår man. Maten är otroligt god och genuin. Välkryddat långkok på högrev och andra spännande rätter. Man kan stå och äta längs väggen.

Keemchi – Kungsgatan 53

Finrummet
Keemchi, Kungsgatan 53. Foto: Lisa Lönner

Koreanskt hål i väggen med supersnygg design. Maten kommer i perfekta plåtlådor och en Bibimbap från himlen, svår att få bättre någonstans i Stockholm. Små, trevliga bord.

Wang by Wang, K25 – Kungsgatan 25

Finrummet
Wang by Wang, K25 Kungsgatan 25. Foto: Lisa Lönner

Kinesisk mat med stil och som smakar något. Hela K25 är fyllt med hål i väggen och här kan du få mat från alla världens kök levererade i hål i väggen-stil. Wang är just min favorit.

Indian Curry House – Scheelegatan 6

En klassiker som har funnits hur länge som helst, kan konsten att krydda till det så det brinner. Har inte ändrats något på alla år och ser verkligen tråkigt ut. Men maten är så god. Hål i väggen som förblir ett hål i väggen.

Pita – Götgatan 96

På Pita Götgatan serveras hemlagade grytor i nybakat pitabröd med traditionella tillbehör med inspiration från Mellanöstern; sumaklök, picklade grönsaker, myntayoghurt, tahinisås och färsk persilja.

Steam – Krukmakargatan 19

Här serveras asiatiska rätter som tillagats utifrån egna recept. Menyn består främst av olika nudelsoppor, asiatiska grytor/rätter och sallader. Finns faktiskt på två ställen, även på Sankt Eriksgatan 118 också.

Sosta Espresso Bar – Sveavägen 84-86

Finrummet
Sosta Espresso Bar – Sveavägen 84-86. Foto: Lisa Lönner

Hål i väggen förknippas också med gott italienskt kaffe som intas stående och skrikande diskuterande. Ett sådant finns på Sveavägen och det är Stockholms bästa och mest genuina. Man vill bli hojtad till på italienska annars är det inte ett äkta kaffe-hål-i-väggen. Det ingår också att inta en Tramezzini eller cannoli. Smaskens! Drivs av far och dotter, länge kunde man inte betala annat än kontant. Dessutom får man inte ha dator och jobba här.

Ge oss gärna dina bästa hål i väggen-tips

En bra visa från Västergötland kom jag på att vi sjöng vi på Handels – den gick:

”Höl i vägga, Höl i vägga, in kom drängen med största slägga”

Lite så kan man tänka…

Hela Finrummet denna vecka >>

Lisa Lönners krönika: Inget är rätt eller fel vad gäller jul

Mytomspunna lanseringar: Bob Dylans premium-whiskey och Salons 2012 champagne

Snabblunch: Skippa kedjorna – upptäck Stockholms äkta hål i väggen

Veckans recept: Vildsvinspastrami med bondbönecrème

Veckans kockknep: Gör rätt med vacmaskinen

Platsannonser

Logga in