HelgHelg

Recepten som tävlar med snabbmaten

Publicerad

Realtids Lisa Lönner lär dig knepen som gör att matlagningen både går fortare och smakar lika bra, eller till och med bättre, än halvfabrikaten.

Lisa Lönner

Snabba riktiga köttbullar

När du är sugen på köttbullar men har ont om tid så är detta ett perfekt recept. Det blir riktiga och väldigt goda köttbullar. Jag väljer högrevsfärs eftersom den är lite fetare och kall så håller köttet ihop riktigt bra utan hjälpmedel.

Räcker till cirka 4 personer

Ingredienser:

Annons

Ett paket högrevsfärs

2 msk torkat lökpulver

1 msk potatismjöl

Annons

Ev en tesked socker (kan väljas bort men det är mycket druvsocker i de färdiga bullarna så här tävlar vi lite med dem).

Salt och peppar efter smak

Serveras till: kokt potatis

Annons

Gör så här:

* Ta ut paketet med färs ur kylskåpet och arbeta snabbt. Blanda in allt i färsen med händerna.

* Rulla runda bollar i valfri storlek. Ställ in dem i kylskåpet en stund.

* Stek köttbullarna i smör i medelvarm panna tills de är gyllene, då är de färdiga. 

* Eventuellt gör du en sås genom att koka dem en kort stund på slutet i valfri grädde. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

Rökt ost med tomatsås

Istället för falukorv så introducerar jag för er rökt ost. Du kan använda all typ av ost efter smak, men det godaste är mozzarella eller någon typ av halloumi (köp en hantverksmässig då de flesta innehåller mycket kemikalier).

Så här gör du:

Använd en grill eller en plåtlåda. Värm upp några kvistar i en panna med lock som går att ställa in under locket på grillen eller lådan. Lyft på locket och tänd på med en tändsticka. Låt brinna kort och lägg på locket. Lägg osten på en stålplåt bredvid. Lyft kastrullen och stäng snabbt grilllocket eller dörren – och låt stå cirka 15 minuter.

Servera med tomatsås, pasta och grönt, exempelvis ruccola eller basilika.

Tillsatsfria egna fiskpinnar – ta vara på gammalt bröd

Det är väldigt deprimerande att barnen oftast äter just fiskpinnar när de väljer fisk. Kanske är det förskola och skolans mat som gör det så. Men det är så lätt att göra egna. Det går lika snabbt som att plocka fram de frysta och steka faktiskt för de tar längre tid att steka. 

Räcker till 4 personer
Ingredienser:

4 fiskfiléer, helst färska men annars gärna ICA:s eller COOP:s ekologsiska frysta sejfiléer eller spätta
1 ägg
Gammalt bröd, exempelvis det hårda surdegsbrödet som blir över
2 msk vetemjöl
1 msk sesamfrön
Smör att steka i (äkta smör) och lite ekologisk rapsolja
Salt, vitpeppar och örtsalt

Gör så här:

* Tvätta filéerna och peppra/salta
* Värm upp stekpannan på spisen och lägg i smör
* Mortla det torra, hårda brödet, det behöver inte vara så fint, blanda med sesamfrön
* Rulla filéerna i vetemjöl
* Vispa ihop ägget och lägg i en djup vid tallrik, doppa fisken i ägget
* Rulla dem i brödsmulor och sesamfrön
* Stek i tre minuter på varje sida i panna på medelhög värme.

Servera med ris eller potatis och en god sås på gräddfil, ketchup och gräslök.

Långkok – världens bästa snabbmat

Nä, vad säger jag nu? Långkok? Jo, det är sant. Världens snabbaste och bästa maträtt är att sätta på ett långkok precis efter middagen. Den står och puttrar medan du gör kvällens sysslor. Därefter har du mat för flera dagar. Variera kryddningen till olika rätter. Gott både till pasta med italiensk inriktning, mexikanskt med bönor och chili eller varför inte som fyllning i tacos? Perfekt att ha hemma till lunch också.

Räcker till ca 6 portioner

Ingredienser:

Ca 1/2 kg högrev 

2 röda ekologiska paprikor

1 stor morot

1 bit rotselleri

10 små gula lökar

4 vitlöksklyftor

4 dl rödvin (går bra med slattar som stått ett tag)

1 dl tomatpuré

1 förpackning krossade eller hela tomater

1 lagerblad

Örtkryddor efter smak ex oregano, timjan, basilika

En rejäl klick smör

5 svartpepparkorn

2 stjälkar italiensk bladpersilja

Salt efter smak

Gör så här:
* Låt en gjutjärnsgryta bli varm. Lägg i smöret och låt det smälta och bli ljusbrunt. Fräs paprikan cirka 15 min, men vakta så den inte bränns
* Skiva paprika, skala moroten, skär rotsellerin i små bitar och skala löken
* Fräs köttet så det får färg runt om, lägg efter att köttet fått sin färg, i skivad lök och paprikor i stora bitar samt tomatpuré, låt fräsa med ett tag
* Häll på tomatpuré och låt steka några minuter. Häll sedan på rödvin och täck med vatten. Lägg i resten av kryddorna
* Låt stå och puttra i tre-fen timmar på låg värme med lock (längre om det inte är högrev). Kolla då och då, häll på mer rödvin om det behövs.
* När köttet är fint trådigt, smaka av med salt efter smak. Ta upp bladpersiljan och släng.
* Servera i skålar, eventuellt med en klick gräddfil eller smetana. 

Tacokrydda

Lätt som en plätt att skapa din egen tacokrydda utan smakförstärkare, glutamat och jästextrakt. 

Du behöver:

  • Två delar torkad röd paprika
  • En tiondel torkad röd chili (torka gärna själv på ett varmt mörkt ställe och smula sönder)
  • En del spiskummin
  • En tiondel oregano
  • En tiondel socker (kan uteslutas, men gör barnen lite gladare)
  • En del torkad lök (kan också torkas själv, torka i små fina bitar)
  • Salt efter smak

Obs! När du kryddar köttfärsen, välj också att ha i tomatpuré av hög kvalitet och en pressad citron.

Världens snabbaste pizzadeg

Färdig pizza och även färdig pizzadeg – ta en koll på ingredienslistan och du blir avskräckt. Det är kul att göra pizza med familjen eller vännerna och alla kan ju lägga på vad de vill. Degen görs på en varm ingrediens, i detta fall smält smör. Detta gör att degen går supersnabbt. Dessutom skippar vi ju jästen, vilket är vänligare mot magen. 

Tricket med pizza är att ugnen ska vara otroligt varm och det får man sällan till i sin hemmaugn. Då finns två vägar att gå. Ställ in någon typ av stenbricka i ugnen och baka pizzan på. Det andra knepet är att förbaka i cirka 5-10 minuter, så att du får lite av en yta innan du lägger på tomatsåsen. Sen kör du klart det sista i värmen.

Jag gör naturligtvis tomatsåsen själv på sommaren och ångkonserverar den i fina burkar. Har du inte tid med det så går det att snabbt röra ihop tomater med basilika, olivolja och vitlök.

Supersnabb pizzadeg för fredagströtta

Du behöver:

3 dl mjöl, dinkel eller vete
3 msk smör
1 dl vatten

Gör så här:
* Sätt på ugnen på max
* Smält smöret
* Mät upp mjöl i en bunke och rör ned smöret. Häll på vatten. Knåda snabbt ihop till en smidig deg.
* Smörj en plåt och rulla runda bollar i önskad storlek. Kläm ut dem till lämplig rundel.
* Grädda pizzorna tills de har en yta med lite ljusbrun färg.

Tomatsås
2 dl hela tomater på burk (ekologiska) eller fyra flådda, hackade färska tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja extra virgine
Torkade eller färska örtkryddor, exempelvis basilika, oregano eller timjan.

Gör så här:
* Rör ihop ingredienserna 
* Bred ut på de halvgräddade pizzarundlarna

Osten – med smak är ett måste
1 dl riven ost med smak plus 1 dl riven riktig parmigiano reggioano

Gör så här:
* Lägg på ost i en hög centrerat med ”torn” i mitten

Nu väljer alla i sällskapet sina ingredienser.

Tips! I Frankrike toppar man pizzan med Crème Fraiche – och det är väldigt gott.

För mer överkurs kan du följa mig på min Youtubekanal där jag lagar vardagsmat steg för steg och du lär dig många sätt att göra riktig mat istället för att köpa färdigt:

 

 

Annons