HelgHelg

Realtids affärslunchindex: Portal är steget upp i lunchkvalitet

Portal, AffärslunchindexPortal, Affärslunchindex
Publicerad

Realtids affärslunchindex har denna vecka tagit sig till Portal på St Eriksplan.

Lisa Lönner

Grattis till alla som sitter vid St Eriksplan och kan luncha på Portal! Årets kock 2012, vi är nöjda med både mat, service och paraphinelia. Det tog exakt 5,5 minuter från beställning till att maten stod på bordet.

REALTIDS AFFÄRSLUNCHINDEX: PORTAL

SAMMANVÄGT INDEX: 95,7

1. Serviceperfektion – som ett välsmörjt tåglok med ett leeende: 98%

Portal_sma_godsaker.jpg

Portal, Affärslunchindex

På Portal känner man sig alltid välkommen. Det känns på något sätt som att komma hem till en trevlig släkting. Jag har sagt det förr, men det märks när servicepersonal trivs på jobbet och Klas Lindberg verkar ta hand om sin personal. Vi har totalt två personer som hjälper oss under lunchen och utan att kännas påträngande så har de varit där i precis rätt tid med rätt fråga. Allt med ett diskret leende. Det tar exakt 5,5 minuter från det att vi beställt till att maten kommer, det måste jag säga är helt otroligt bra betyg. Allt serveras med fina detaljer såsom gamla silverkannor, träbitar, marmor. Utan att det blir för jobbigt, utan mer rent och snyggt. Notan kom i princip direkt efter att jag frågade om den, vilket är viktigt. Vi hann vidare till nästa möte inom en timme och det är uppskattat.  Logistik verkar vara Klas grej, jag var så sjukt imponerad över Portals snabba expansion av matleveranser under pandemin, detta må vara ett otroligt bra affärscase för vår bransch. 

Annons

Vi var tidiga och fick ändå vårt bord rätt snabbt. I väntan finns det en köksö att sitta och vänta på och reflektera över menyn – jag förstår att det är svårt med yta i city – men att ha en vänteplats som är bekväm är verkligen något riktigt bra för alla restauranger. Jag måste helt enkelt sätta samma betyg som för Sturehof med den där lilla skillnaden att det är mindre och mer personligt.

2. Miljö – Funkismiljö med bra Feng Shui: 92%

Allt är smak och stil, men själv älskar jag att äta i funkismiljöer. Det är så rent och vackert och lämpar sig för restaurangdesign. Här har också designen anpassats så väl för miljön. Portal ligger vid vältrafikerade St Eriksplan och trots detta stiger jag in i en lugn oas. De stora rutorna släpper in ljus på dagen som känns bra. Det är något lugnande yog-ish över den här platsen, om man nu tror på Feng Sui så har den här lokalen trevlig sådan. Här finner vi lite shakerbetonad inredning och det hänger saker längs väggarna, framförallt är jag fascinerad av vinskåpen som går på höjden.

Akustiken är behaglig och trots att det är rätt nära mellan borden så störs jag inte av andras samtal eller skratt (det är många skratt i lokalen funderar på varför). Ni som läst mina krönikor vet att jag älskar bardiskar och här är det på lunchen uppdukat längs bardisken för ensamätare eller spontanätare. Miljön är perfekt och lugn samt utmärkt för affärsdiskussioner. Jag rekommenderar en avstickare hit från city. Enda orsaken till att hålla poängen på 92 är att det ligger lite avsides, det vill säga 45 minuters promenad från Stureplan, och att borden är lite nära.

Annons

3. Mat och  vin – Snyggt upplagt och milda fina nordiska smaker: 96%

Att lyckas lägga så snyggt vid lunch är verkligen Portals grej sedan start. Det man inte heller tänker på är att grönsakerna måste ta plats, annars blir det inte snyggt. Min fiskwallenbergare kommer med grönkål, månne lite väl rå för min smak men så bra neddragen i vackra småbitar. Orange rom till det. Potatisen gömmer sig i begränsad mängd under wallenbergaren. Som är riktig. Alltså en wallenbergare ska vara fluffig och lätt, vispningen måste märkas, och den får inte innehålla konstiga kryddor. Vitvinssåsen är en smakbomb. Koljan med kombinationen rökt smörsås och currystekt blomkål är också superfint upplagd. Allt smakar nygjort och friskt utan vitlök, vilket köket ska ha en stor eloge för. Extra plus för liten affärslunchmeny med tre rätter, som kostar 395 kronor; en tartar till förrätt, fiskwallenbergare och en liten kaka till efterrätt. Här kommer vi inte trötta och illaluktande till nästa möte utan fräscha lätta och mätta. Bra urval av viner på glas och mitt sällskap valde en krispig riesling som var utmärkt med koljan. Inget att klaga på här och många viner på glas. Se tavlan.

Hållbarhet – något som är svårt att testa utan att gå ut i köket men så här skriver Portal: 

”Vi använder bara kött och fågel från svenska producenter och all fisk är MSC-märkt. Det mesta av vårt kött kommer från gamla mjölkkor av rasen Svensk Rödbrokig Boskap. Alla ägg och rotfrukter är ekologiska, precis som majoriteten av mejeriprodukterna som används.”

Annons

Alla mejeriprodukter är laktosfria vilket jag ändå tycker är onödigt eftersom de många gånger innehåller tillsatser.

4. Paraphinalia: 100%

Portal_vinskap_och_vinbuppa.jpg

Portal, Affärslunchindex

Bra paraphinaliafaktor. De specialframtagna knivarna med trähandtag som hänger på väggen. Och en gammal kopparkittel lik den jag har ved i används som vin-buppa. Krävs en del skurande att få en sådan ren men det är snyggt. Att desserten står i glaskupa på det fina marmorbordet när man kommer är inbjudande för dagens lunch. Tekannorna i glas är helt underbara. En annan paraphinalia är kaffekannan lite sned och vind likt en jag ärvt och stoppat undan. Kanske dags att ta fram? 

5. Pris: 89%

Portal är dyrt. En lunchrätt kostar mellan 180 kr och 285 kr. Det är dock värt det i detta fall eftersom jag ser att det ligger hantverk bakom. Fisken är perfekt tillagad, det är snyggt upplagt och grönsakerna är perfekt tillredda. Det är steget upp i lunchkvalitet. Jag tycker här att du får vad du betalar för. Priset för menyn på 395 är verkligen bra. Jämförelsevis så är det ändå inte så dyrt med tanke på att det håller en så otroligt hög kvalitet t och att det syns att det är personalintensivt, vilket jag gärna betalar för. Det märks alltid när det inte finns tillräckligt med personal i restaurangen.

Vi är tacksamma om du kan ta dig två minuter till att svara på ett par frågor om dina affärsluncher. Enkäten hittar du här>>

Realtids affärslunchindex – Så här vägs olika kriterier

1. Serviceperfektion

För en gångs skull sätter vi nu detta före maten. Servicen ska vara top-notch och snabbhet blir extra viktig. Vid lunch står vi ut med en mer snorkig hovmästare eller stressad servitör om maten kommer snabbt och är helt korrekt enligt beställning. Vi har nämligen inte tid att vänta på något som blev fel. Med en viktig affärspartner mittemot och ofta ett pressat tidschema till nästa möte finns inte tid att lyssna på långa utläggningar om var fågeln kommer från eller hur man odlat egna rädisor. Kontakten med servis är trevlig men vid lunch finns det dessvärre inte tid för sådant – och en erfaren servitör vet detta. Tappar vår viktiga kund sin sked på golvet så ska servitören se detta omedelbart. Kanske inte så svenskt, men ack så viktigt.

Bokningen ska vara enkel att göra och gå snabbt. Ett plus är om det går att slinka in utan bokning. 

Notan ska gå snabbt och det är ingen nackdel om den kommer utan att du bett om den. Trevligt är om den kommer in med en chokladbit eller annat gott sött att minnas.

2. Miljö – ljud, ljus och design

Vid klassisk brasserilunch ska stämningen vara härlig och stökig men det får inte vara dålig akustik så man inte hör vad den andra säger. Ofta har det mer med rummets design att göra. Musik är absolut katastrof, det är närmast omöjligt att luncha med musik i bakgrunden.

Avstånd mellan borden för att kunna prata om konfidentiella ämnen är ett måste. För att du ska kunna se din samtalspartner är ett behagligt men starkt ljus viktigt. Lite dämpat är absolut fantastiskt när det gäller att dinera men mindre bra vid lunch. Vi ger också extra stilpoäng för vacker utsikt och att kunna se säsongen utanför. 

3. Mat och dryck

Att maten är god är alltid viktigt och utförandet ska gärna vara stramt och snyggt, serverat på en och samma tallrik. En väg att gå är klassisk svensk husman, särskilt om du har internationella besök. Dock kan husman bli otroligt tung, vi ska ju ändå prestera mitt på dagen. Därför ser vi gärna att rätten är moderniserad och att grönsaker och rotfrukter tar större plats. Vi vill ju inte somna vid konferensbordet senare på dagen och nuförtiden tänker de flesta på hälsan.

En dagens rätt är det snabbaste för gästen och det bästa och ur hållbarhetsperspektiv, en riktig kretsloppsgärning för köket. Köper du in anka till kvällen kan konfiterade anklår vara en grym lunch. Och så vidare. Det är förstås bra om det finns variation på rätterna så det alltid finns en kött, fisk, grönt och alltid sallad på menyn. Ett plus är restauranger som också har några lyxigare rätter eller hela kvällsmenyn tillgänglig. På franskt manér får det gärna finnas en liten trerätters eller möjlighet att beställa små förrätter och desserter. Kolhydrater är rätt viktigt för prestationen så brödkorgen får gärna betona flera grövre bröd och mycket hårt. 

Vi vill slå ett slag för utbudet på dryck. De flesta i Sverige dricker ramlösa eller vatten vid lunchen. Lunchen är inte restaurangens största intäktskälla och vi bör kunna unna oss att vara lite kontinentala och dricka ett glas gott vin tillsammans med vår kund. Utbudet av fina alkoholfria drycker ökar annars verkligen. Restaurangen är värd att tjäna lite pengar på ditt möte som förhoppningsvis genererar bra affärer och en lunch med vatten blir för dem oerhört dålig business. Låt oss kosta på oss att beställa något gott att dricka till maten, oavsett om det nu är med alkohol eller utan.

4. Paraphernalia – diverse

Älskar detta amerikanska ord som betyder lite av varje eller något som sticker ut. I denna kategori tar vi upp det där lilla extra som gör att vi gillar just det här stället. Det kan vara vacker konst på väggarna, en supersnygg toalett eller varma handdukar. Det där du minns. You name it!

5. Priset

Även om pappa betalar så är det viktigt att det inte är onödigt dyrt i förhållande till kvalitet. En riktigt toppenupplevelse kan vara dyr men då också leverera mer än priset. Och tvärtom. Dyrt och dåligt är tyvärr förekommande.

Annons