Helg Helg

Lisa Lönners krönika: Inget är rätt eller fel vad gäller jul

Taggar i artikeln

Lisa Lönners krönika
FinrummetFinrummet
Realtids Lisa Lönner
Publicerad

Julen är en stund där varje familjs traditioner, tro och relationer blommar ut och synliggörs. Och alla sätt att fira jul funkar, bara det funkar för dig och dina nära och kära.

Nu börjar resan mot jul. Hos oss på Resarö tas hela huset över av julpynt, dofter och julmat redan i sen november. Julen är en stund där varje familjs traditioner, tro och relationer blommar ut och synliggörs. Det diskuteras och jämförs. Jag vill verkligen skicka ut i värIdsrymden att inget är rätt eller fel.

Jag känner mig intresserad av hur olika människors bakgrund och livsöden påverkar deras jul. I vår egen familj exempelvis blev det kanske egentligen inte alls som jag hade tänkt mig och jag har lärt mig att harmoniera med vår egen typ av jul. Varandes ett julfreak lärde jag mig tidigt alla recept, kalvsylta, egen sill, rödbetor, rödkål och har maniskt genomfört en alltmer omfattande jul för min familj tills jag gjorde den till affär. Och jag är ju bra på det, bara det att min egen familj är inte lika förtjusta som jag i julmaten. Så bättre att alla våra gäster får ta del av alla godsaker och vackra miljöer!

Alla är förstås peppade i några dagar när ljusstakar med mera ska upp och pepparkakor ska bakas. Gästerna älskar ju vår handgjorda skärgårdsjul. Och efter ett tag, så där runt Lucia är vi alla i familjen redan trötta på julen trots att alla är stolta över att det uppskattas så av andra. Det är rätt tung matlagning även om jag serverar min jul på tallrik snyggt och som vanligt med fine home dining-känsla. Jag känner ändå en glädje över att jag som alltid varit en julfanatiker kan dela min känsla och min matlagning med våra gäster och ta betalt för detta. Jag gör allt för hand och har utvecklat recepten under åratal efter mormors, mammas och faster Karins recept. Allt har sin plats och vi jobbar med mindre, färre rätter och högre kvalitet. Allt odlas och görs för hand lokalt. Jag vet ju faktiskt hur man gör en riktig kalvsylta och hur en god rödkål ska smaka. Varje år gläder jag mig över det stora antal ”det godaste julbord jag ätit” som samlas in. Jag brukar säga att jag övat på detta sedan jag var fem år.

Annons

Mina barn tycker ändå mest om köttbullarna och pepparkakorna. På julafton äter vi 100 procent julfritt på Sturehof och oftast åker vi sedan på semester. Detta gäller nu alla i servicebranschen som nu tjänar 25 procent av sina intäkter – så ge dem lite extra uppskattning och dricks!

Alla är vi glada åt att servera er det vi jobbat på hela året. Så det är en business-harmoni som infinner sig kring mitt handgjorda julbord. Skärgården välkomnar i år 100 gäster som ska njuta av stillhet, helt utan julmusik och en vacker fjärd därutanför. Vi står redo liksom hela julbordssverige är redo.

I nästa vecka blir det jultema i Finrummet!

Annons

Hela Finrummet denna vecka >>

Lisa Lönners krönika: Inget är rätt eller fel vad gäller jul

Mytomspunna lanseringar: Bob Dylans premium-whiskey och Salons 2012 champagne

Snabblunch: Skippa kedjorna – upptäck Stockholms äkta hål i väggen

Veckans recept: Vildsvinspastrami med bondbönecrème

Veckans kockknep: Gör rätt med vacmaskinen

Annons