Helg Helg

Lisa Lönners krönika: En jul i nedvarvningens tecken till er alla!

FinrummetFinrummet
Realtids Lisa Lönner
Publicerad

Nu är det jul igen. Att planera årets viktigaste högtid samtidigt som man ska bli klar med allt på jobbet före nyår kan vara stressigt. Här finns några tips om hur du samtidigt går ner i varv.

Jag vet, dessa dagar är stressiga; allt ska vara klart på jobbet, alla ska träffas och det ska signeras kontrakt med mera före nyår. Och så ska det planeras familjehögtider och sammankomster. Dessutom får vi en Omikron på halsen.

Jag känner med alla – inklusive mig själv.

Jag har övat jul sedan jag var liten, och har blivit en av de främsta julexperterna som finns. Jag älskar julen. Eftersom pappan till mina barn inte är lika förtjust så är det sådan tur att jag får erbjuda hela min julkompetens till företag och grupper i min restaurang hemma. Och till barnen förstås.

Annons

I detta års julspecial har jag samlat alla mina bästa knep för att gå ner i varv och ändå bli lite avslappnad, yogi-ish som jag kallar det, inför julen. Och dessutom en hel del knep för att undvika smitta i dessa dagar.

Ett litet tips som är trevligt inför julen är att småhandla då och då. Slink ut på lunchen till någon härlig ostaffär och gå runt lugnt och fint och botanisera. Dofta, njut och tänk. Varva ned. Det är avkoppling. Själv är jag ju galen i svenska gårdsostar och det finns numera många. Ställen att köpa på är NK Saluhallen och Kajsa Wargh. Förvånansvärt få handlare har dem. Eller om du vill förhäva dig och njuta av ostar från Frankrike och Schweiz, gå till Wijnjas Ostkällare och Sabis Fältöversten i Stockholm eller ostaffärerna i Göteborgs saluhall.

Ett annat underbart tips är att göra kola. Se mitt recept på kola-yoga. Det är totalt fokus när du gör din kola. Du kan inte lämna spisen.

Annons

En annan njutning är att plocka fram ett mycket exklusivt vin ur din källare. Det är ju fullt omöjligt att inte ta det lugnt när du dricker ett vin som legat länge:  andaktsfullt tar du in doft och smak. Läs också Johan Magnussons bok om att bygga en vinkällare eller köp den i julklapp till någon som är sugen på att börja lagra vin.

Vi går själva på Sturehof på julafton efter att ha firat lite hemma. Vi har ärvt en fin tradition från vår släkt, att äta julfrukost till soluppgången under total tystnad. Enda gången på året tror jag som det är helt tyst och alla sitter tillsammans.

Köppla å som di säger i Värmland.

Annons

Hela Finrummets julspecial här >>

Lisa Lönners krönika: En jul i nedvarvnings tecken till er alla!

Julspecial: Motverka ditt Covidskräck med hygienregler i restaurangsklass

Covidsäkra julbordet: Lägg allt på tallrik

Restaurang: Här kan du äta i jul och nyår

Veckans kockknep: Putsa finsilvret utan kemikalier

Julspecial: Ett smaskigt yogapass: Koka kola till julen

Julspecial: Supersnabba cognacsdoftande patésnittar

Veckans recept: Glöggbräserad högrev

Annons