HelgHelg

Kockknep: Tips från en icke-bagare hur du bakar fantastiskt bröd

FinrummetFinrummet
Publicerad

Realtids kock Lisa Lönner har lärt sig från de bästa och efter många år lyckats med sitt bröd. Här bjuder hon på sina bästa knep.

Lisa Lönner

Jag har nu efter många år lyckats väl med mitt bröd och lärt mig från de bästa. Gästerna verkar överförtjusta så här bjuder jag på mina bästa knep:

Använd kraftig bakmaskin – här behöver du helst en riktigt stark bakmaskin. Kör degen på högsta fart i cirka 10 minuter. Det är då proteinkedjorna i brödet bearbetas och du får den luftiga strukturen på degen. Detta gäller förstås alla jästa degar med ett vitare mjöl, inte en kakdeg som exempelvis briochen. Du behöver inte värma degvätskan när du bearbetar degen så här hårt.

Baka precis före servering – Jag bakar så att brödet blir klart någon timme före gästerna kommer. Det doftar gott i hela huset när du har bakat. Bröd på vetemjöl blir snabbt tråkigt så se till att det är helt nybakat.

Annons

Börja på ugnens toppläge – sätt upp din ugn på det varmaste läget första kvarten. Sätt in kokande vatten om du inte har ångfunktion. Tänk dig eldad ugn som först är supervarm och sen blir kallare, såsom man bakade förr. Efter 15 minuter drar du ner till normal värme ca 180 igen och bakar enligt receptet. Det är så du får den goda skorpan!

Läs även:

I Finrummet denna vecka

Johan Magnussons Fin-källare: Lär dig att lagra champagne

Magnusson tipsar: Champagne du kan lagra

Lisa Lönners krönika: Brödiga Champagnereflektioner

Kontinentalt: Bagerier där du kan äta och dricka gott

Kockknep: Tips från en icke-bagare hur du bakar fantastiskt bröd

Veckans recept: Brioche till Champagne

Spannmål: Om vikten av välja rätt mjöl

Annons