HelgHelg

Johan Magnussons Fin-källare: Lär dig att lagra champagne

FinrummetFinrummet
Johan Magnusson, Magnusson Fine Wine. Foto: Lisa Lönner
Publicerad

Lär känna Finrummets nye gästexpert Johan Magnusson. Civilekonom och sommelier, Johan driver sedan 2008 det unika vinlagringskonceptet Magnusson Fine Wine i Stockholm.

Lisa Lönner

Jag är stolt över att få presentera vinprofilen Johan Magnusson i Finrummet. Han är civilekonom och sommelier och driver sedan 2008 sin vinlagringsverksamhet Magnusson Fine Wine på Grevgatan och i Frihamnen i Stockholm – här har han byggt upp en unik verksamhet med ett fint team omkring sig. Johan är en av Sveriges främsta vinlagringsexperter och själv anförtror jag med glädje mina bästa viner till MFW. I mitten av november kommer han ut med boken ”Trettio vinkällare – konsten att lagra och njuta av vin”, den fjärde upplagan på temat varför man blir en mycket lyckligare människa av att ha en vinkällare. Dessutom ger boken tips om hur man rent praktiskt går tillväga

FinrummetJohan Magnusson, Magnusson Fine Wine

Lär dig att lagra champagne – inte givet att du tycker om det

Kamerablixtarna och kamerorna är på. Johan Magnusson var 1997 ordförande i Svenska Sommelierföreningen när vraket bärgades och han kallades in i rummet för att inför världens media smaka av en champagne från Heidsieck som legat på havsbotten i nittio år. På väggen hos Magnusson Fine Wine hänger reportaget i The Times med hans utlåtande. Var det gott funderar jag?

Annons

Var det gott funderar jag?
– Jag tycker det är gott med gammal champagne. Förhållandena nere på djupet är ju perfekta – fyra grader, mörkt och starkt tryck på flaskan vilket gör att vinet stannar av och håller otroligt länge. Bubblorna var små och fina, säger Johan Magnusson.

För att lagra champagne så kan du börja med att fundera på hur länge du vill ha den och vad du vill att den ska vara värd. Temperaturen är enligt Johan viktigare för lagring av vita viner och champagne än för röda och här gäller att ju kallare desto bättre. Vid kyla stannar vinet av och då kan det lagras mycket länge så allt beror på när man vill dricka. Och ibland kanske just Champagne inte blir liggande.

– Att lagra Champagne är något för den som är känslig för doft och smak. Du kan uppleva en stor förändring mot det unga vinet och det är ju inte säkert att just du tycker det är gott. Bubblorna blir mindre framträdande och vinet går mer mot ett lagrat vitt Bourgognevin, säger Johan.

Annons

Källaren är viktig

Vinet ska inte utsättas för snabba temperaturväxlingar men det spelar ingen roll om det skiftar över året med 5-6 grader. De ska helst ligga still, kallt och mörkt förstås. Det är alltså en stabil mognadsutveckling man vill ha och detta är alltså extra viktigt med Champagne säger Johan. Hans bästa tips för att bygga upp en källare är att inte köpa för många olika sorter åt gången utan att köpa fler flaskor av färre sorter. På så sätt skapar man en relation till vinet över tid. Ha tålamod också och köp inte allt samtidigt – ha en plan för din konsumtion. Annars blir ju allt moget samtidigt. Briljant synpunkt tänker jag, lite samma som när man odlar sallad och allt blir klart samtidigt. Sen gäller det att välja Champagne.

– En Blanc de blancs (endast Chardonnay) går med åren mot krämighet och champinjon medan en Pinot Noir-champagne blir djupare och rödfruktig åt roséhållet så här beror det på vad du är ute efter, säger Johan.

Johan berättar också att glaset är viktigt. Champagne som är lagrad ska drickas i ett större kupat glas av hög kvalitet, inte i champagneglas. Han rekommenderar Riedels Cabernet-glas.

Annons

Magnusson tipsar: Champagne du kan lagra

FinrummetVinkällaren hos Magnusson Fine Wine

Champagne finns som ni säkert vet i flera olika varianter beroende på druvan. Blandningar av de olika är det vanligaste. De torra mycket friska champagnerna heter Blanc de blancs och har 100 procent Chardonnay. Blanc de Noirs är 100 procent av den blå druvan Pinot Noir och blir smakrikare. Den tredje tillåtna druvan heter Pinot Meunier och för den som är intresserad så är en 100 procent Pinot Meunier en helt ny upplevelse att prova.

För att lagra champagne ska du köpa Vintage, till skillnad från beteckningen NV (Non Vintage) vilket i princip betyder ”drick nu”.

Johan ger oss några bra att lagra om du vill börja bygga en källare och alla dessa finns på Systembolaget. Vi tar förstås med en Heidsieck. Det är den äldsta jag själv någonsin smakat, en som var från 1957 och det var en otrolig upplevelse och då jag bestämde mig för att jag tycker om lagrad champagne.Laurent-Perrier Millésimé Brut, 2008.

Laurent_Perrier_1.png

Finrummet

Frankrike, Champagne

Utvecklad, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av rostat bröd, röda äpplen, hasselnötter, citrus och mineral.

Produktnummer: Nr 75308

Flaska 750 ml

Alkoholhalt 12 %

599 kronor

Cuvée Sir Winston Churchill 2012

Churchill.png

Finrummet

Frankrike, Champagne

Komplex, mycket frisk, något utvecklad smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, nötter, vit choklad och grapefrukt.

Produktnummer: Nr 7548

Flaska 750 ml

Alkoholhalt 12,5 %

Sockerhalt 0,6 g/100ml

1 779 kronor

Charles Heidsieck Brut Réserve

Heidsieck_1.png

Finrummet

Frankrike, Champagne

Nyanserad, mycket frisk, något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nougat och mandarin.

Produktnummer: Nr 77522

Flaska 750 ml

Alkoholhalt 12 %

Sockerhalt 0,7 g/100ml

469 kronor

Läs även:

I Finrummet denna vecka

Johan Magnussons Fin-källare: Lär dig att lagra champagne

Magnusson tipsar: Champagne du kan lagra

Lisa Lönners krönika: Brödiga Champagnereflektioner

Kontinentalt: Bagerier där du kan äta och dricka gott

Kockknep: Tips från en icke-bagare hur du bakar fantastiskt bröd

Veckans recept: Brioche till Champagne

Spannmål: Om vikten av välja rätt mjöl

 

 

Annons