Helg Helg

Dags att profilera gastronomi-Sverige

Taggar i artikeln

gastronomi Lisa Lönner
FinrummetFinrummet
Foto (montage): Bakgrundsbild: Per-Eric Berglund
Publicerad

”Det är viktigt för branschen att kockar tävlar i matlagning framförallt för att visa upp det enorma hantverk som ligger bakom det vi äter på restaurang.” Det tycker Realtids kock Lisa Lönner som följt premiären av Kockarnas kamp och finalen i Bocuse d’Or.

Hösten börjar ändå göra sig påmind. För mig fortsätter inläggning av säsongens tomater. Perioden just nu är verkligen tävlingsintensiva för kockar inom den högre gastronomin och jag följer det mesta. Det är viktigt för branschen att kockar tävlar i matlagning framförallt för att visa upp det enorma hantverk som ligger bakom det vi äter på restaurang – till skillnad från vardagsmatlagning.

En tv-scout ringde mig och ville ha förslag på kockar till ett program på en av våra största kanaler. Jag räknade upp några av Sveriges främsta som jag tyckte passade inklusive några som vunnit Årets kock. Han kände inte till många av våra absolut bästa kockar i Sverige. Av kvinnorna förstås ingen, inte ens Marie Skogström som nyligen blivit utnämnd till coach av Svenska Kocklandslaget, inte heller Frida Ronge eller legenden Malin Söderström. Den enda som tydligen är känd ens för en branschaktör är Tina Nilsson.

Inte utan att man blir lite förvånad.

Annons

FinrummetFoto: TV4

Ett sätt att orientera sig är Kockarnas kamp med premiär på TV4 i tisdags, sänt från äppeldrömmen Tosterup Castle som ägs och drivs av Ehrenswärds och från vilket jag skrev ett reportage tidigare i år.

FinrummetTosterup Castle. Foto: Lisa Lönner

Annons

Programmet har i år 50/50 kvinnor/män vilket är en tydlig signal och de deltagande damerna är alla tunga i branschen. Denna vecka gör jag en intervju med en av de åtta tävlande, min coola granne på Resarö Jessie Sommarström som förra året stod i final i Årets Kock. Andra deltagare, okänd för talangscouten men inte för oss i branschen, är Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo, också medlem i Svenska Kocklandslaget. Unga stjärnskottet Desirée Jaks ska jag också följa, hon är ju kökschef på Spesso som jag avser att besöka i kommande Finrummet.

I tisdags avgjordes Bocuse d’Or i Lyon. Detta är ett helt annat världsmästerskap än Culinary Olympics vilket går 2024 i Stuttgart, samt Culinary World Cup 2022, där det Svenska Kocklandslaget lett av coach Marie Skogström om 16 kockar tävlar. Bocuse d’Or är en individuell satsning där en kock väljs ut och tävlar för Sverige, naturligtvis med ett tight team bakom.

Norden har de senaste åren dominerat denna tävling och gjorde det i år igen – men kan ändå tycka det kändes lite glädjande att det klassiska Michelinlandet Frankrike fick revansch och åkte ”hem” med guldmedalj, följt av silver till Danmark och brons till Norge. Sverige på femte plats och representerades av Sebastian Gibrand med team Jakob Persson och coach sedan länge Jonas Dahlbom och Henrik Norström. Det har varit tufft för alla deltagare då tävlingen skjutits upp flera gånger på grund av pandemin. Men Sverige tog hem förstaplatsen i deltävlingen Take Away med ett så vackert bidrag. Se nedan på den menyn som jag som tomatälskare bara absolut beundrar, se den vackra tomatkupolen!

Annons

Foto_Charlie_Drevstam.jpg

FinrummetFoto: Charlie Drevstam

  • Förrätt på tomat-kupol med kronärtskocka, basilikaolja och aromatisk tomatjuice
  • Svart tigerräka med ”Beurre épice”, variation av tomat, blommor och koriander samt sås med räk-fumet ”svensk curry” och havtornsolja
  • Sorbet på tomat och vilda jordgubbar med tomatmarmelad, timutpeppar och rosdoftande mousse
  • Spana in Take-away-lådan framställd av möbelföretaget Swedese i design av Jens Fager

Hela Finrummet med tips om mat, vin, restauranger, med mera, hittar du här >> https://www.realtid.se/finrummet

Annons