HelgHelg

Affärslunchindex: The Winery Hotels klassiska lunchhak

FinrummetFinrummet
Winery Hotel. Foto: Lisa Lönner
Publicerad

Lunchställe mellan Toscana och New York eller skolmatsal vid en motorvägskorsning? Realtids Lisa Lönner utvärderar affärslunchen på Winery Hotel.

Realtids affärslunchindex: Winery Hotel

Totalindex: 4,1

Winery Hotel har jag alltid varit nyfiken på – varför byggdes detta i sig satsiga och stiliga hotell med pool och vin på en så pass underlig och oerhört ocharmig plats i en motorvägskorsning? Och att dessutom verka vilja skapa något slags korsning mellan Toscana och New York just här?

Vi förstår idén. Billig outnyttjad mark – då blir det mer pengar över till design och arkitektur. Vi förstår också att man faktiskt ser Brunsviken. Över motorvägen.

Vi förstår också att läget är genialt, på väg in till city från Arlanda. Ett bra ställe för snabba möten och du kan fortfarande bo bra. Men ändå, det är något som inte lirar med detta hotell på denna plats, och som fått utmärkelser och blivit omskrivet internationellt. Men om du nu passerar eller sitter i närheten – det finns ju väldigt många kontor just här – så är det en bra plats för en helt okej affärslunch utan det lilla extra.

Annons

1. Service 3,8

Vi får vänta en stund även om vi var lite tidiga. När sedan tiden infaller för vår bokning så kommer ingen. Det är inte en bra början. Lokalen är full av stora sällskap och vi är bara två så vi har antagligen inte prioritet. Servicen är dock väldigt trevlig och charmant. Så det tar sig längs vägen för att fullständigt dippa på slutet när vi ska få notan för då syns ingen till. I det stora hela är servisen väldigt erfaren och trevlig men det kanske var för mycket denna dag, vi ser väldigt få som arbetar i lokalen.

2. Miljö 3,8

FinrummetThe Winery Hotel. Foto: Jason Strong

Lokalen är väldigt stor och det är högt i tak. Den mörka inredningen och den murriga känslan med små fönster för tankarna till sjuttiotalet och det är inte helt positivt. Kanske är det för att stänga ute trafiken men det känns ändå lite som en skolmatsal. Däremot är det oerhört trevligt med alla flaskor längs väggarna och det känns påtagligt att man är nära vinet. Det är långt mellan borden så privata samtal torde fungera utmärkt här. Den rätta känslan av avslappning infinner sig dock inte här.

Annons

3. Mat 4,2

Menyn är supertrevlig och väldigt bred. Kombinationerna låter goda. Det finns både ett bra utbud av à la Carte och lite enklare dagens rätt varje dag. Maten är god men lovar lite mer än vad den håller. Den är inte helt harmonisk och det saknas grönsaker på tallriken. I samklang med den lite olyxiga känslan i lokalen så känns det totalt sett ändå mer åt personalmatsal eller klassiskt lunchhak. Högt betyg för en diger vinlista med bra priser på utmärkta viner på glas. Däremot så verkar man här vilja att alla ska dricka vin för det alkoholfria är det där vanliga Cola, Fanta, Sprite-sortimentet så här kan man arbeta mer.

5. Paraphernalia 5

Den här restaurangen är lite av en paraphernalia hela restaurangen. Vinflaskor och vinintresse blandas med en sjuttiotalsstämning längs en motorväg. Den mycket härliga vinkänslan och takbaren som vi inte hade möjlighet att testa just nu känns väldigt unik.

5. Pris 4

Priserna är bra, inte alltför dyra. Dagens rätt för 190 och ett glas vin 100 känns ok. Det är nog bra att de håller nere prisnivån och det kanske är precis vad som efterfrågas i detta område.

Annons

Hela Finrummet denna vecka >>

Lisa Lönners krönika: Vad är hälsosam mat egentligen?

Jobba hemma: Fem supersnabba hälsoboostande luncher

Affärslunchindex: The Winery Hotels klassiska lunchhak

Alkoholfria drycker som renar kroppen

Så här vägs olika kriterier in i Realtids Lunchindex:

1. Serviceperfektion

För en gångs skull sätter vi nu detta före maten. Servicen ska vara top-notch och snabbhet blir extra viktig. Vid lunch står vi ut med en mer snorkig hovmästare eller stressad servitör om maten kommer snabbt och är helt korrekt enligt beställning. Vi har nämligen inte tid att vänta på något som blev fel. Med en viktig affärspartner mittemot och ofta ett pressat tidschema till nästa möte finns inte tid att lyssna på långa utläggningar om var fågeln kommer från eller hur man odlat egna rädisor. Kontakten med servis är trevlig men vid lunch finns det dessvärre inte tid för sådant – och en erfaren servitör vet detta. Tappar vår viktiga kund sin sked på golvet så ska servitören se detta omedelbart. Kanske inte så svenskt, men ack så viktigt.

Bokningen ska vara enkel att göra och gå snabbt. Ett plus är om det går att slinka in utan bokning. 

Notan ska gå snabbt och det är ingen nackdel om den kommer utan att du bett om den. Trevligt är om den kommer in med en chokladbit eller annat gott sött att minnas.

2. Miljö – ljud, ljus och design

Vid klassisk brasserilunch ska stämningen vara härlig och stökig men det får inte vara dålig akustik så man inte hör vad den andra säger. Ofta har det mer med rummets design att göra. Musik är absolut katastrof, det är närmast omöjligt att luncha med musik i bakgrunden.

Avstånd mellan borden för att kunna prata om konfidentiella ämnen är ett måste. För att du ska kunna se din samtalspartner är ett behagligt men starkt ljus viktigt. Lite dämpat är absolut fantastiskt när det gäller att dinera men mindre bra vid lunch. Vi ger också extra stilpoäng för vacker utsikt och att kunna se säsongen utanför. 

3. Mat – och dryck

Att maten är god är alltid viktigt och utförandet ska gärna vara stramt och snyggt, serverat på en och samma tallrik. En väg att gå är klassisk svensk husman, särskilt om du har internationella besök. Dock kan husman bli otroligt tung, vi ska ju ändå prestera mitt på dagen. Därför ser vi gärna att rätten är moderniserad och att grönsaker och rotfrukter tar större plats. Vi vill ju inte somna vid konferensbordet senare på dagen och nuförtiden tänker de flesta på hälsan.

En dagens rätt är det snabbaste för gästen och det bästa och ur hållbarhetsperspektiv, en riktig kretsloppsgärning för köket. Köper du in anka till kvällen kan konfiterade anklår vara en grym lunch. Och så vidare. Det är förstås bra om det finns variation på rätterna så det alltid finns en kött, fisk, grönt och alltid sallad på menyn. Ett plus är restauranger som också har några lyxigare rätter eller hela kvällsmenyn tillgänglig. På franskt manér får det gärna finnas en liten trerätters eller möjlighet att beställa små förrätter och desserter. Kolhydrater är rätt viktigt för prestationen så brödkorgen får gärna betona flera grövre bröd och mycket hårt. 

Vi vill slå ett slag för utbudet på dryck. De flesta i Sverige dricker ramlösa eller vatten vid lunchen. Lunchen är inte restaurangens största intäktskälla och vi bör kunna unna oss att vara lite kontinentala och dricka ett glas gott vin tillsammans med vår kund. Utbudet av fina alkoholfria drycker ökar annars verkligen. Restaurangen är värd att tjäna lite pengar på ditt möte som förhoppningsvis genererar bra affärer och en lunch med vatten blir för dem oerhört dålig business. Låt oss kosta på oss att beställa något gott att dricka till maten, oavsett om det nu är med alkohol eller utan.

4. Paraphernalia – diverse

Älskar detta amerikanska ord som betyder lite av varje eller något som sticker ut. I denna kategori tar vi upp det där lilla extra som gör att vi gillar just det här stället. Det kan vara vacker konst på väggarna, en supersnygg toalett eller varma handdukar. Det där du minns. You name it!

5. Priset

Även om pappa betalar så är det viktigt att det inte är onödigt dyrt i förhållande till kvalitet. En riktigt toppenupplevelse kan vara dyr men då också leverera mer än priset. Och tvärtom. Dyrt och dåligt är tyvärr förekommande.

Annons