Helg Helg

Affärslunchindex: Emmer – en naturnära utflykt från city

Taggar i artikeln

affärslunchindex Finrummet
Finrummet EmmerFinrummet Emmer
Emmer. Foto: Emmer
Publicerad

Vi har tagit oss en liten titt på affärsluncher i Solna där många jobbar. Först på tur är restaurangen Emmer på Ulrikdsdals Värdshus, en blommig oas med vackra tallrikar.

Många jobbar i Solna, som växer så det knakar. Vi har tagit oss en liten titt på affärsluncher i området och börjar med restaurang Emmer på Ulrikdsdals Värdshus. Här åts förr det traditionella julbordet. Nu sitter man i samma lokal, men i en mer sober miljö, och äter med en vacker trädgård och vatten som utsikt. Det är verkligen naturnära och bedårande.

Realtids affärslunchindex: Emmer

Totalindex: 4,7

Foto: Lisa Lönner

1. Serviceperfektion: 4,6

Det tog ganska lång tid att få maten här så det är en lunch som kostar lite tid både i resväg och tid. Men varför inte en promenad? Det känns som att komma ut på landet väldigt nära stan så detta är verkligen att rekommendera om du har 1,5-2 timmar att ägna åt lunchen. Servisen är väldigt trevlig och serviceinriktad; du känner dig mycket välkommen. Lite unga och inte helt inlästa på allt kanske. Det finns gott om ytor att sitta på, både före och efter lunchen, exempelvis fina rum med kakelugnar att konferera i eller sittgrupper i glasverandan och här gick det även bra att sitta kvar en stund och jobba. Notan kom snabbt och det gick enkelt att boka. Det är oftast fullt så bokning rekommenderas.

Annons

Foto: Lisa Lönner

2. Miljö: 4,7

Denna matsal är så otroligt vackert renoverad. Trädgården och vattenutsikten utanför är idyllisk och naturen är mycket närvarande. Det är en modern version av det gamla värdshuset med stuckaturen inbyggd i modernt snitt; vackra buskar, blommor och grenar har tagits in som dekoration. Här är verkligen platsen för oss som älskar naturen. Färgerna i svagt beige och träbord är snygga. Hamnar du vid bord med bänkar kan det dock vara lite obekvämt för ryggen. Totalt sett är designen en av de bästa man kan tänka sig. Det är långt mellan borden vilket ger en lyxig känsla. Dock är akustiken inte så bra, man hör konstigt nog rätt tydligt vad som sägs vid grannborden och vi fick ta del av både det ena och det andra. Har du konferens eller ett hemligt affärsmöte skulle jag rekommendera ett av de bokningsbara rummen.

Annons

”Har du konferens eller ett hemligt affärsmöte skulle jag rekommendera ett av de bokningsbara rummen.”

Foto: Lisa Lönner

3. Mat och dryck: 4,5

Maten är mycket god och framförallt vacker att se på. Det är vackra färger på tallriken. Grönsaker, blommor och färger är i fokus och kombinerat med rätt mycket feta tillbehör vilket inte gör något när det serveras mycket grönt. Lite stora portioner med säkerligen 250 gram fisk vilket inte är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Finns även en vegetarisk rätt, denna dag friterade eldostbollar med linser, som var mycket god. Menyn var lagom varierad med en rätt på vardera kött, fisk och vegetarisk samt en förrätt för den som vill. Snygg brödservering med superbt vispat smör. Plus för flera vackra och goda desserter och vår sommar när trädgården blommar så finns det troligen fler goda desserter på menyn. Höstsemlan med lakrits, viol och fänkål var en krispig fräsch dröm. Det finns dock inte något urval av viner på glas, endast ett rött/bubbel och vitt. Servisen visste inte vilka viner det var.

4. Paraphernalia: 5

Grönsaker, örter och blommor från egen trädgård är ändå fantastiskt vid lunch. Alla bord är vända ut mot utsikten vilket känns otroligt lyxigt och kontinentalt. Glasverandorna har sittgrupper som är trevliga, detta är ju lite av en historisk plats att äta på. Kaffeserveringen i glaskanna är otroligt vacker.

Annons

5. Priset: 5

Det känns nästan konstigt lågt. Det är otroligt prisvärt med en meny för 350 kronor samt att rätterna finns för 165 kronor och uppåt med tanke på den kvalitet denna plats håller.

Vi är tacksamma om du kan ta dig två minuter till att svara på ett par frågor om dina affärsluncher. Enkäten hittar du här>>

Hela Finrummet denna vecka >>

Lisa Lönners krönika: Personalbrist överallt – men var är damerna?

Svenska whiskyn som utmanar destillerietablissemanget

Affärslunchindex: Emmer – en naturnära utflykt från city

Veckans kockknep: Tillaga den perfekta fisken

Veckans recept: Rykande varma soppor i mörkret

Realtids Lunchindex: Så här vägs olika kriterier in

1. Serviceperfektion

För en gångs skull sätter vi nu detta före maten. Servicen ska vara top-notch och snabbhet blir extra viktig. Vid lunch står vi ut med en mer snorkig hovmästare eller stressad servitör om maten kommer snabbt och är helt korrekt enligt beställning. Vi har nämligen inte tid att vänta på något som blev fel. Med en viktig affärspartner mittemot och ofta ett pressat tidschema till nästa möte finns inte tid att lyssna på långa utläggningar om var fågeln kommer från eller hur man odlat egna rädisor. Kontakten med servis är trevlig men vid lunch finns det dessvärre inte tid för sådant – och en erfaren servitör vet detta. Tappar vår viktiga kund sin sked på golvet så ska servitören se detta omedelbart. Kanske inte så svenskt, men ack så viktigt.

Bokningen ska vara enkel att göra och gå snabbt. Ett plus är om det går att slinka in utan bokning. 

Notan ska gå snabbt och det är ingen nackdel om den kommer utan att du bett om den. Trevligt är om den kommer in med en chokladbit eller annat gott sött att minnas.

2. Miljö – ljud, ljus och design

Vid klassisk brasserilunch ska stämningen vara härlig och stökig men det får inte vara dålig akustik så man inte hör vad den andra säger. Ofta har det mer med rummets design att göra. Musik är absolut katastrof, det är närmast omöjligt att luncha med musik i bakgrunden.

Avstånd mellan borden för att kunna prata om konfidentiella ämnen är ett måste. För att du ska kunna se din samtalspartner är ett behagligt men starkt ljus viktigt. Lite dämpat är absolut fantastiskt när det gäller att dinera men mindre bra vid lunch. Vi ger också extra stilpoäng för vacker utsikt och att kunna se säsongen utanför. 

3. Mat – och dryck

Att maten är god är alltid viktigt och utförandet ska gärna vara stramt och snyggt, serverat på en och samma tallrik. En väg att gå är klassisk svensk husman, särskilt om du har internationella besök. Dock kan husman bli otroligt tung, vi ska ju ändå prestera mitt på dagen. Därför ser vi gärna att rätten är moderniserad och att grönsaker och rotfrukter tar större plats. Vi vill ju inte somna vid konferensbordet senare på dagen och nuförtiden tänker de flesta på hälsan.

En dagens rätt är det snabbaste för gästen och det bästa och ur hållbarhetsperspektiv, en riktig kretsloppsgärning för köket. Köper du in anka till kvällen kan konfiterade anklår vara en grym lunch. Och så vidare. Det är förstås bra om det finns variation på rätterna så det alltid finns en kött, fisk, grönt och alltid sallad på menyn. Ett plus är restauranger som också har några lyxigare rätter eller hela kvällsmenyn tillgänglig. På franskt manér får det gärna finnas en liten trerätters eller möjlighet att beställa små förrätter och desserter. Kolhydrater är rätt viktigt för prestationen så brödkorgen får gärna betona flera grövre bröd och mycket hårt. 

Vi vill slå ett slag för utbudet på dryck. De flesta i Sverige dricker ramlösa eller vatten vid lunchen. Lunchen är inte restaurangens största intäktskälla och vi bör kunna unna oss att vara lite kontinentala och dricka ett glas gott vin tillsammans med vår kund. Utbudet av fina alkoholfria drycker ökar annars verkligen. Restaurangen är värd att tjäna lite pengar på ditt möte som förhoppningsvis genererar bra affärer och en lunch med vatten blir för dem oerhört dålig business. Låt oss kosta på oss att beställa något gott att dricka till maten, oavsett om det nu är med alkohol eller utan.

4. Paraphernalia – diverse

Älskar detta amerikanska ord som betyder lite av varje eller något som sticker ut. I denna kategori tar vi upp det där lilla extra som gör att vi gillar just det här stället. Det kan vara vacker konst på väggarna, en supersnygg toalett eller varma handdukar. Det där du minns. You name it!

5. Priset

Även om pappa betalar så är det viktigt att det inte är onödigt dyrt i förhållande till kvalitet. En riktigt toppenupplevelse kan vara dyr men då också leverera mer än priset. Och tvärtom. Dyrt och dåligt är tyvärr förekommande.

Annons