Finans Nyhet

Finrummet: Blommande grönsak och Syster Yster på besök

Taggar i artikeln

Finrummet Lisa Lönner
Finrummet, Lisa Lönner Finrummet, Lisa Lönner
Publicerad

Finrummets Lisa Lönner delar med sig av galaupplevelser, ett smarrigt recept med zucchini – och några bubbelfavoriter.

Augusti och jag har haft en strid ström av livets kontakter, vänner och före detta kollegor som besökt min restaurang vilket gör mig så glad. Det märks att alla passar på att umgås och jag är glad för alla konferens- och kursgårdar som nu kan ta igen sig efter en tuff tid.

Jag har gått på det första evenemanget på ett och ett halvt år, Det Svenska Gastronomipriset, där jag är en av 100 kockar som röstar fram Kockarnas Kock. Dessutom blev jag intervjuad av Årets Kock Talks om mångfald i gastronomiska tävlingar. Jag börjar ändå känna att det inte är så illa ställt som alla säger i vår bransch och förhoppningen börjar bli att slippa svara på frågan om varför det ”inte finns” kvinnliga kockar.

zuzzinirecept.jpg

Annons

Min syster var hos mig i helgen och lagade mat. Hon arbetar med innovation på Lantmännen och både hon och min systerson är ypperliga matlagare. Jag blev bjuden på den här underbara rätten på zucchini och dess blommor. Den är dessutom ett bra exempel på vad du kan göra med torrt bröd som blivit över.

Receptet ger ett stort fat till snacks för 6-10 personer

Ingredienser:

Annons
  • 2 st zucchini och gärna blommor
  • 1 dl olivolja
  • 5-6 skivor torrt vitt bröd
  • 2 dl Parmiggiano eller Västerbottensost
  • En citron
  • Färsk basilika
  • Salt, peppar
  • Tomatsås av valfri sort att doppa i (vi valde min hemkokta Resaröketchup) alternativt ricottaost och löjrom.

Gör så här:

  • Dränk in brödet i olivolja och låt ligga några timmar
  • Baka i ugn på 180 grader tills gyllene, cirka 10 minuter
  • Låt svalna av en stund och mixa sedan till ett ströbröd
  • Mixa också osten och blanda de två
  • Skär zucchini i 0,5 cm tjocka skivor. Har du blommor skölj noggrant (mycket djur som gillar att sitta inne i blomman).
  • Smörj en plåt med olivolja och lägg ut zucchini och blommor. Salta och peppra, stänk på citron samt strö över brödmulet.
  • Baka både blommor och skivor i ugn på 220 grader i cirka 8-15 minuter beroende på ugn. De ska vara lite bakade men inte bruna.
  • Lägg upp på stort fat och servera som snacks. Strö över basilika (min på bilden är mörklila, väldigt vackert).
  • Tomatsås att doppa i.

Skulle du vilja lyxa till det – servera en klick ricottaost och löjrom på skivorna.

 

Bild_6_arets_kock.jpg

Annons

Mitt bidrag till Årets kock – gös, sparris, rabarber och fläder

Jag tycker själv det är roligt och utvecklande att tävla i matlagning och trots att jag inte var kock när jag startade min restaurang har det blivit ett antal inskick till Årets kock och två kvartsfinaler.

Jag blev inbjuden av Årets Kocks vd Andreas Stenberg till Årets Kock Talks för att diskutera mångfald i gastronomiska tävlingar. Jag har under åren engagerat mig för att lyfta fram fler kvinnor som är kockar. Vi driver just nu ett träningsläger för kvinnor som vill tävla.

Jag kände när jag började som kock för tio år sedan, att här kan jag nog bidra med min erfarenhet från PR- och eventbranschen och starta ett handfast projekt. Som lätt övermodig entreprenör från en värld där kommunikation är viktigt kände jag att jag hade en roll. Med kaxiga Linn Söderström skapades Take Over Gästspel och vi hittade vår modiga sponsor Martin & Servera. Tjugotalet gästspel, närmare hundra kockar som deltagit och hundratals unika rätter senare är jag rätt nöjd över vad vi åstadkommit. Linn och min devis var att ”öka det kvinnliga ryggdunkandet” i branschen. Idag är det inte alls så ont om kvinnliga kockar och kökschefer.

I år har vi en kvinna i final, Louise Johansson som är i final för andra gången. Det är dock fortfarande väldigt få kvinnor av alla grymma kockar som tävlar. Vi driver varje år ett träningsläger för att stötta dem som vill tävla. Idéer, resurser och stöttning tas gärna emot.

Bild_7_lisa_och_Agnes_Fallman.jpg

Jag och Agnes Fällman som arbetar på Mattias Dahlgren och varit med på många gästspel med Take Over

I Svenska Gastronomipriset röstar 100 kockar på Kockarnas kock, konditorer på Konditorernas konditor, Servitörerna på Servitörernas Servitör etc. Det är naturligtvis en extra stor ära att få branschens röster. I kategorin Kockarnas kock, där jag är stolt över att vara med och rösta, vann Björn Frantzén. På andra plats kom Florencia Arbella, begåvad kökschef på Ekstedt på andra plats. Servitörernas servitör är fantastiska Ulrika på Krakas Krog.

sommelier.jpg

Sommelierernas sommelier är Rubén Sanz Ramiro, sommelier på PM & Vänner och hit har jag aldrig åkt så det återstår att prova, vinkällaren är tydligen något unikt. Prisutdelningen skedde på Nationalmuseum och hela galan var både vacker och fylld av glädje när många i en sargad bransch åter kunde träffas. Det var kul att vara på plats och se många man inte sett på länge.

Mina favoritbubbel

Eftersom jag känner mig lite glamorös så här i galatider blir det några bra tips på god champagne. De flesta har en favoritchampagne, förstås. Jag tipsar om några av mina favoriter som sticker ut lite på olika sätt för unika tillfällen.

Pierre Peters Cuvée de Réserve

Min mor hade i sin ungdom en fransk pojkvän som var arvtagare till ett champagnehus och det var granne med Pierre Peters så det är familjens huschampagne. Detta är en ypperlig Blanc de Blanc på endast chardonnay. Torr, mycket frisk, fruktig, brödig smak med inslag av äpplen, choklad, nougat och grapefrukt. Jag fick möjligheten att prova en Pierre Péters Réserve Oubliée NV, gjord på 15 olika årgångar, den tidigaste 1988, på en provning hos Magnusson Fine Wine. Får du tillfälle att smaka denna på restaurang eller beställa kan jag verkligen rekommendera det.

pierre-peters-reserve-oubliee-nv-pp1201-750ml.png

Laherte Frères – Les Vignes d’Autrefois 

Laherte – har jag haft på min restaurang från början. Fantastisk champagne som görs naturligt och inte minst vackra etiketter. Den här är mest spännande. Man odlar ju tre olika druvor i Champagne och sällan får man en champagne med 100% Pinot Meunier vilket är en annorlunda upplevelse. Här har vi ursprungliga nio olika sorter. Det är ren pinot meunier från Lahertes äldsta stockar, planterade 1947-1964 med ’sélections massales’. Ursprungen är Chavot (lieux-dits Les Charmées, Les Noëlles, La Potote och Les Rouges Maisons) och Mancy (lieux-dits Les Hautes Norgeailles och Les Bas Putroux).  Aurélien Laherte tog över ansvaret för familjens domän 2007. Sedan dess har han gjort stora insatser för att utveckla jordbruket i biodynamisk riktning och ge fullt uttryck för sin speciella terroir i Coteaux Sud d’Épernay.

Jag kan rekommendera att köpa Vin & Naturs privatimport-lådor>>

Denna finns också på Systembolaget som beställningsvara.
Produktnummer: 90223 Pris: 599 kronor.

Charles Heidsieck Brut Réserve

Inte största reklambudgeten så har du inte provat Heidseck så är detta verkligen en hög kvalitet för priset. Små bubblor och underbar. Jag har druckit Reserve från 50-talet på en vertikalprovning och det var verkligen en unik upplevelse jag sent ska glömma. Nyanserad, mycket frisk, något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nougat och mandarin.

Produktnummer: 77522 Pris: 469 kronor.

Roland Champion Special Club Grand Cru, 2016

Den 7 september kl 10.00 lanseras Roland Champion, Special Club 2016. Tidigare lanseringar från Roland har varit mycket bra så jag skulle försöka få tag på den. Nyanserad, utvecklad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, mineral och citron.

Produktnummer: Nr 90479 Pris: 496 kronor.

Finrummet @Realtid  finns även på Instagram: Följ oss här >> 

Annons