Finans Nyhet

Finrummet: Augusti går i rött

Taggar i artikeln

Finrummet
Finrummets redaktör Lisa LönnerFinrummets redaktör Lisa Lönner
Finrummets redaktör Lisa Lönner
Publicerad

Svenska tomater får stjärnstatus i senaste numret av Finrummet med Realtids kok Lisa Lönner.

Förutom kräftor, nypon och äpplen är det tomater för mig på agendan. Nu finns de svenska tomaterna och än ett tag smakar de sött, rött och gott. Jag tar hand om dem väl, kokar ketchup, tomatsås och tomatpuré för hela vintern. Det har jag gjort så länge jag kan minnas då jag har lite svårt för de holländska kemikaliebomberna odlade i uppvärmda växthus. På grund av mörkret och kylan får våra svenska tomatodlare många gröna tomater över längre fram i höst. Dem kan man göra mycket gott med!

Recept nedan på grön tomatmarmelad med bourbonvanilj. Tomaten är också viktig på en pizza så härom dividerar vi. Om du som jag känner för att hänga kvar lite längre i sommarkänslan så ger jag tips på rosé – men de som är lite mer mörkröda i färgen och går utmärkt med just tomat.

Tomater tomater – röda och gröna

Annons

Foto_Lisa_Lonner.jpg

Lisa Lönners ketchupFoto: Lisa Lönner

Jag köper som sagt kilovis med tomater (hur många går vi inte in på här men jag förbereder mig för lite större volymer). Dessa handskållas och blir till diverse produkter. Något jag gläder mig åt är att fler svenska odlare har börjat upptäcka att det finns fler färger och sorter på tomater, i de flesta livsmedelsaffärer kan du nu välja och vraka. Vackert och gott att skära i olika format och servera till alla typer av färska ostar och örtkryddor.

Får du egna gröna tomater kommer här veckans tips! Koka denna goda gröna tomatmarmelad som passar så otroligt bra till starkare ostar. Om ni inte kokar den själv kan ni självklart beställa den av mig.

Annons

Grön tomatmarmelad

4_Foto_Lisa_Lonner.jpg

Foto: Lisa Lönner

Ingredienser

Annons
  • 2 kg gröna tomater
  • En citron
  • 700 gram socker
  • 1 bourbon vaniljstång
  • Glasburkar med lock

Gör så här

  • Diska burkarna i diskmaskinen och öppna den inte när den är klar
  • Skär tomaterna i centimeterstora bitar (ta bort det lilla fästet i toppen på tomaten)
  • Skär ett snitt i vaniljstången och peta ut de små kärorna. Lägg både stång och små frön i en gryta med tomaterna (det är stången som ger smak, inte fröna).
  • Koka upp tomaterna under omrörning då och då. Skumma av.
  • Sänk värmen och låt småputtra cirka 10 minuter
  • Tillsätt socker under långsam omrörning, lite i taget.
  • Koka ytterligare 10 minuter. Skumma av. Ta bort vaniljstången. Pressa citronen och häll i.
  • Ta fram burkarna som ska vara heta direkt ur diskmaskinen.
  • Fyll på marmeladen varm utan att spilla på kanterna (använd sylttratt om du har).
  • Sätt omedelbart på locket, torka av och ställ burken upp och ned i 10 minuter.
  • Vänd burken och låt kallna. Sätt in i kylskåp. Håller sig oöppnad minst 5 månader i kyl. Öppnad burk håller inte lika länge.

Restaurang med tonåringar – min hyllning till den parallella pizzan

Foto_Lisa_Lonner_1.jpg

Foto: Lisa LönnerFoto: Lisa Lönner

Att gå ut och äta tillsammans är trevligt och barnen lär sig att uppleva finare mat men också att sitta och konversera (läs utan mobil). Som tonårsförälder uppskattas det att det finns pizza på menyn. Trenden att allt fler restauranger blandar exklusiva smårätter i avsmakning med superlyxig pizza är bra på fler sätt. Det är så mycket roligare som kock att ha att ha en vedeldad pizzaugn – rökning, eldning och grillning blir alltid godare. Vi vill ha fler finrestauranger med pizzaugn. Några av dem i Stockholm omnämnes här:

Babette – bäst i stan på detta, både pizzan och smårätterna samt inte minst vinerna är alltid en upplevelse. Alltid fina råvaror. Stämningen är ju inte heller fel. Det är dock alltid fullt.

Taverna Brillo – både pizza och meny mitt på Stureplan. Härifrån kom den berömda löjromspizzan.

Hotell Villa Dagmar – små fina rätter och pizza, verkligen något för hela familjen. Inte provat än och det ser jag fram emot.

Restaurang Oxenstiernan – här grillas, röks och eldas det mesta på menyn. Alltid en vit och en röd pizza att välja på. Höga tonårsbetyg blev det.

Hillenberg – här finns alltid Tarte Flambée som ändå kan säljas in som en pizza.

The story – viktigt för din upplevelse!

6_Foto_Lisa_Lonner.jpg

 Foto Lisa LönnerFoto: Lisa Lönner

Efter att i tio år varit värdinna för mat- och vinintresserade gäster varje vecka har jag lärt mig vikten av den goda historien. Jag skulle säga att när vi går ut och äter så sitter vi och berättar historier om andra matupplevelser den absolut största delen av tiden. Mina gäster har många gånger ätit på restauranger runt hela klotet och vill uppleva något helt annorlunda och nytt. Här har jag lyckats. Inte för att det var något jag planerade. Ni som följer mig vet ju vid det här laget att min familj kommer från Värmland och vår kultur är rätt osvensk i det att vi gärna pratar mycket, högt och i munnen på varandra. Och vi drar historier. När jag startade Husmor Lisa, en restaurang i litet format ville jag använda det jag hade och därför har matsal, odlingar och maträtter ursprung i vår familj och från vänner – med en good story attatched. Själv tänkte jag nog att vem vill höra allt det här och höll igen till en början. Tills jag insett att gästerna vill höra om myskmadran, när mamma såg till att jag serverade giftig skvattramsnaps och om Ernst Kirchsteiger, den japanska regeringen som varit på besök, hur jag kom på den galna idén att bygga Sveriges första restaurangkök i en villa, vad en chillblaster är, hur mormor färgade in sina dukar och så vidare. På julbordet tar det aldrig slut, pappas strömming, mormors mors ättiksgurka, Agnetas chokladtryfflar, hela grisen, Nisses kakor och så vidare. Ja, jag tycker det är roligt att berätta historier och det är väl tur det.  Och det finns så många goda mathistorier därute som behöver berättas.

Kläm ut det sista ur sommaren – drick röd rosé!

Nu är det snart slut på sommaren. Jag gillar de laxrosa Provence-roséerna, i stekande sol på stranden med en tonfisksallad. Men nu när det är sensommar och inte lika varmt vill vi ändå ha sommarkänslan kvar och då passar en lite mer rödaktig och mustig rosé. Dessutom går den utmärkt till rätter på tomat som annars är svårmatchat till vin. Passar bra till grillat lätt kött eller fågel, samt förstås till fisk. De naturligt tillverkade roséerna är ofta något mörkare, det gäller även dem som tillverkats i rödvinsregioner.

Pícaro del ÁguilaClarete, 2018

Tillfälligt sortiment från en ypperligt bra vinregion i Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero, vilket garanterar utvecklad smak. Fin flaska och naturlig produktion. Fruktig, något utvecklad smak med inslag av körsbär, kryddor, rönnbär, persika och blodgrapefrukt.

Picaro.png

Lamoresca Rosato 2020 – Vini Lamoresca

Sicilianska viner är ofta ett sätt att uppnå naturnära vinupplevelser och denna finns faktiskt i Systembolagets sortiment från min favoritleverantör Vin & Natur. Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja. I en ny våg där Lamoresca är drivande har nyblivna odlare omfamnat områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.

Lamoresca.jpg

Läs mer och beställ här >> https://vinnatur.se/privatkund/bestallningssortiment/lamoresca-rosato-2020-vini-lamoresca/

Ett annat håll att gå är att dricka världens bästa rosé och den som är lagrad på ekfat, Château d’Esclans. Svår få tag på i Sverige men utsökt god vinupplevelse. Drickes endast vid speciella tillfällen. 

Les Clans Rosé

Rosévin från Côtes de Provence · Frankrike

510 kr på Vivino.

Les_clans_1.png

 

Finrummet @Realtid  finns även på Instagram: Följ oss här >> 

Annons