Saabs sjömålsrobot RBS15 MK3+.
Börs

Finländska försvaret väljer israeler framför Saab

Realtid.se kan avslöja att finländska försvaret föredrar en israelisk leverantör framför den svenska försvarsindustrikoncernen Saab, som därigenom går miste om en miljardorder på robotar från finska marinen.

Margaret von Platen
Uppdaterad 2018-10-05
Publicerad 2018-10-04

Tidigare under sommaren förlorade Saab en mycket stor order till den finländska marinen. Orderns sammanlagda värde uppgår till 162 miljoner euro (motsvarande drygt 1,6 miljarder kronor) och med en option på 193 miljoner euro. 

I den påtänkta svensk-finska försvarsaffären har nu den finska marinen istället valt den israeliska sjömålsroboten Gabriel, kan Realtid.se avslöja. 

Saabs konkurrerade med bland annat israelerna om affären med Saabs sjömålsrobot RBS 15, som både svenska och finska marinen haft en tidigare version av. 

Den aktuella ordern gick till det israeliska bolaget Israel Aerospace Industries (IAI). Beslutet betyder att Saab förlorat en marknad som de ägt länge, och en marknad som borde ha gynnats av att de båda försvarsmakterna, den finländska och den svenska, samarbetar intimt med varandra.

Rami Peltonen, försvarsattaché vid Finlands Stockholmsambassad bekräftar nu för Realtid.se att ordern från den finländska marinen gått till det israeliska bolaget.

– Vi har utgått från tre kriterier: Prestanda, pris, och livscykel. Den israeliska sjöroboten var den som bäst uppfyllde kriterierna, säger han.

Vid sidan av Saab och IAI fanns det tre ytterligare konkurrenter om ordern: Det norska bolaget Kongsberg med NSM-roboten, amerikanska Boeing med Harpoon-roboten och det franska bolaget MBDA med Exocet-roboten.

Det nya systemet kommer att ersätta Saabs sjömålsrobot MTO-85 M som når slutet av sin livscykel på 2020-talet.

De nya PTO2020-robotarna från Israel ska installeras i finska fartyg av Hamina- och Pohjanmaa-klassen och i landbaserade fordon. Upphandlingen omfattade avfyrningsenheter, ytavvärjningsrobotar, simulatorer, testanordningar, reservdelar och utbildning. Leveranserna sker mellan 2019 och 2025.

Beslutet fattades redan i sommar, men nu kan Realtid.se som första svenska tidning berättat om att Saab gått miste om affären. 

Det är inte den första affären som Saab på senare tid förlorat till konkurrenter i den israeliska försvarsindustrin.

I slutet av augusti avgjorde Försvarets Materielverk en viktig upphandling där det nya ledningssystemet C2SjöC för den svenska marinen beställts från en annan israelisk konkurrent.

I 15 år har marinen använt Saabs ledningssystem men nu gick ordern till israeliska Elbit Systems. Ordersumman uppgick den gången till 229 miljoner kronor, 

De förlorade affärerna är två av många bakslag för Saab, som numera får finna sig att bli omsprunget av israelerna vid ett antal upphandlingar.

Det betyder att det svenska försvaret öppnar upp för flera utländska leverantörer, en marknad som tidigare uttryckligen prioriterat svensk försvarsindustri. Saab har överklagat beslutet till förvaltningsrätten i Stockholm, angående den förlorade ordern på ledningssystemet. Det lär dock vara svårare att överklaga den förlorade ordern i Finland.

Realtid.se har varit i kontakt med Saabs presstjänst, men de avstår från att kommentera uppgiften om den förlorade finländska beställningen.

Platsannonser