Annons

Annons

johanfpc543.jpg

Johan Carlström.

Fingerprint-målet skjuts upp igen

Rättegången mot Fingerprint Cards storägare Johan Carlström, som misstänks för insiderbrott, skjuts upp igen.

Det dröjer ytterligare tid innan rättegången mot Fingerprint Cards storägare och ordförande Johan Carlström äger rum.

De misstänkta brotten begicks för sju år sedan och det är tre år sedan åtal väcktes mot Carlström. Han misstänks för grovt insiderbrott då han ska ha handlat i det egna bolagets aktier med insiderinformation.

Gång på gång har rättegången mot Johan Carlström ställts in. Innan dess sköts även åtalet upp ett antal gånge, bland annat på grund av att försvarsadvokaten lämnade in anmälan om ”överträdelser av etiska regler för åklagare och jäv”.

Annons

Annons

Förhandlingen var första gången planerad till början av 2017 men förhandlingen sköts upp. Då var anledningen att ytterligare en brottsmisstanke dykt upp.

Nästa planerade förhandling skulle ha ägt rum i mars 2018 men då kunde inte Johan Carlström och hans försvarare Per E Samuelsson genomföra en rättegång. Försvaret ansåg att de behövde längre tid för föreberedelser i förhandlingen.

Nästa tillfälle blev bokat till den november 2018, men även dessa förhandlingsdagar ställdes in. Orsaken var att tingsrätten inte hade tillräckligt med domare för att klara av målet samt att det fanns ett mål med förtur på grund av en häktad person.

Den senaste huvudförhandlingen var tänkt att inledas den 4 mars 2019 i Stockholms tingsrätt. Men även denna har alltså skjutits upp. Enligt dagens Industri beror detta på att Johan Carlströms försvarare anser att försvaret inte har tillräckligt med tid att förbereda sig inför förhandlingen då åklagaren har lämnat in ny bevisning i form av ljudfiler. Han hänvisar till Europakonventionens regler om rättssäkerhet.

Trots protester från den nye åklagaren Jonas Myrdal beslutade Stockholms tingsrätt under onsdagen att ställa in de planerade förhandlingsdagarna som skulle inledas den 4 mars.

Rättegången ska nu äga rum under hösten.

Den tidigare åklagaren Olof Kronlund och Johan Carlströms advokat Per E Samuelsson har tidigare i skriftväxling tvistat om tidsåtgången i målet som har pågått sedan 2014. I oktober 2017 skriver Per E Samuelsson ”För det första tycks åklagaren insinuera att Carlström skulle förhala målet. Så är inte fallet”, skriver han och uppger att det planerade förhöret med Johan Carlström sköts upp eftersom Johan Carlström var sjuk i influensa.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons