FinansNyhet

Fingerprint-åtalet: Ex-ledamot överklagar domen

Ekobrottsmyndigheten, EBM, lägger ned förundersökning om otillbörlig marknadspåverkan i Fingerprint-aktien. Foto: Ekobrottsmyndigheten & Fingerprint
Publicerad

Tidigare i veckan dömdes två tidigare styrelseledamöter i Fingerprint till fängelse för grovt insiderbrott. Nu överklagar den ena styrelseledamoten domen.

Realtid.se

Det skriver Dagens Industri.

Som Realtid.se tidigare berättat dömde Stockholms tingsrätt i veckan två tidigare styrelseledamöter till ett och ett halvt års fängelse samt näringsförbud i fem år för grovt insiderbrott. Nu uppger advokaten Leif Gustafson, som representerar den ena styrelseledamoten, för Di att de ska överklaga domen.

– Jag anser att åklagaren inte har bevisat att min klient haft tillgång till information som han påstår, säger han till tidningen.

Annons

Enligt åtalet skedde den misstänkta handeln vid ett flertal tillfällen under åren 2012-2014. Genom att ta del av information som ännu inte offentliggjorts ska de misstänkta ha gjort betydande vinster på sina värdepappersaffärer.

Enligt åtalet har de tagit del av information som ännu inte offentliggjorts och gjort betydande vinster på sina värdepappersaffärer. Handeln ska ha pågått vid ett flertal tillfällen mellan 2012–2014. Tillsammans ska de ha tjänat omkring 10 miljoner kronor på den otillåtna insiderhandeln.

Åtalet omfattar även Fingerprint Cards huvudägare och tidigare vd Johan Carlström. Men då han även misstänks för ytterligare ett grovt insiderbrott har rättegången mot honom flyttats fram. Något Realtid.se tidigare rapporterat om.

Annons

Realtid.se har tidigare även rapporterat om att Ekobrottsmyndigheten den 29 beslutade att lägga ner en annan anmälan mot Fingerprints Cards. Den avsåg perioden januari-december 2016 och påstod bland annat att fem utländska hedgefonder agerat klandervärt i sin handel med Fingerprint-aktien. Men chefsåklagaren Jan Tibbling valde alltså att lägga ned den förundersökningen.

Några av de transaktioner som nämns i anmälan ureds dock fortfarande i andra förundersökningar gällande Fingerprint Cards. Det gäller till exempel en händelse den 26 oktober förra året då en fantomorder som makulerats innan avslut ska lagts, enligt anmälan. Den gör också gällande att en säljorder på totalt 956.265 aktier på 82 kronor styck lades i samband slutcallen den dagen.

Annons