Annons

Annons

Finansministern: Kraftig avmattning ska mötas med offensiv finanspolitik

Om världsekonomin mattas av kraftigt ska Sverige möta det mer en mer offensiv finanspolitik, säger finansminister Magdalena Andersson till Expressen.

På torsdag presenterar Magdalena Andersson och regeringen sin lägesrapport över den svenska ekonomin vid det årliga höstmötet på Harpsund.

Magdalena Andersson besvarar tidningens fråga hur hon resonerar kring statsskulden, som är den lägsta sedan 1977, vid en eventuell lågkonjunktur:

– Det beror på hur mycket ekonomin går ner. Men om de riskerna vi pekar på skulle falla in och vi skulle få en betydligt kraftigare avmattning i världsekonomin ska man naturligtvis använda det vi byggt upp för att föra en mer offensiv finanspolitik.

Annons

Annons

Vilket innebär att i så fall öka på statsskulden?

– Ja. Då bör man driva en sådan politik. Det är för att möta en kris som betalar av på statsskulden, säger Magdalena Andersson till tidningen.

Avmattningen i världsekonomin är kännbar men ännu inte dramatisk, menar finansministern.

– Det är framför allt handelskonflikten mellan USA och Kina som kan få stora återverkningar på hela världsekonomin. Riskerna har också ökat för en oordnat brexit, vilket kan leda till en finansiell turbulens, säger Magdalena Andersson.

 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons