Politik

Finansmarknadsministern: "Djupt olyckligt besked"

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) beklagar moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel om att försöka fälla regeringens budget i höst. – Det är en radikal förändring från Moderaternas sida, säger han till Realtid.

Uppdaterad 2017-01-19
Publicerad 2017-01-19

Under torsdagsförmiddagen kallade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra med kort varsel till en presskonferens. Där lämnade hon besked om att hon och Moderaterna vill försöka fälla regeringens budgetförslag för 2018 under riksdagsbehandlingen senare i år.

Det är ett besked som kritiseras av finansmarknadsministern tillika biträdande finansministern när han nu kommenterar utspelet om att försöka fälla budgeten.

Hur ser du på Anna Kinberg Batras besked som hon lämnade på pressträffen i förmiddags, om att Moderaterna vill försöka fälla regeringens budgetförslag i riksdagen i höst?

 – Jag tycker att det är ett djupt olyckligt besked. Vi har under en längre tid haft en samstämmig linje från de etablerade partierna om att vi inte ska ge möjlighet för högerpouplismen att påverka politiken. Det här är en radikal förändring jämfört med det Moderaterna har sagt tidigare under långt tid, bland annat under den senaste valrörelsen, säger statsrådet Per Bolund (MP) till Realtid.se.

– När vi står inför svåra utmaningar behöver vi mer av samverkan och mindre av falangbildning i politiken som distanserar partierna från varandra.

LÄS MER: Moderaterna vill fälla regeringen.

Kristdemokraternas partiledare välkomnade utspelet, medan Liberalernas och Centerns företrädare inte alls var lika positivt inställda i sina kommentarer. Vad drar du för slutsats av det?

– Vi  ser att det är en djupt splittrad borgerlig opposition som inte ens verkar kunna enas om det mest basala i politiken, det vill säga hur man ska samarbeta.

Men Bolund stänger för den sakens skull inte dörren till framtida möjliga samarbeten med de borgerliga partierna, trots dagens hårda utspel från den moderata partiledaren.

– Jag vill vara väldigt tydligt med att vi är ett parti och en regering som vill samarbeta. Vi har alltid en öppen dörr för att både föra samtal om enskilda sakfrågor eller bredare upplägg i politiken.

Platsannonser