Annons

Annons

Finanschefernas optimism oroar experter

Finanschefernas optimism oroar experter, Batljans SBB siktar på 40 miljarder till 2023, Starbreeze hemlighöll insiderinformation och Myndigheter föreslås få vetorätt om utländska uppköp. Det är några av rubrikerna denna morgon den 5 december.

Finanscheferna är fortsatt optimistiska – väcker oro
Undersökning Finanscheferna ser fortsatt optimistiskt på framtiden men den uppgående trenden avtar i styrka. Den expansiva agendan fortsätter och investerings- och anställningsviljan bland svenska företag ligger fortfarande i topp jämfört med övriga EU-länder. Den största risken är fortsatt brist på kvalificerad arbetskraft, både för svenska företag och generellt i Europa.
Det framgår av Deloitte/SEB CFO Survey som genomförs två gånger per år. Dagens Indsutri har pratat med Henrik NIlsson, partner på Deloitte:
– Frågan vi ställer oss är om företagen verkligen har så bra förutsättningar eller om det finns risk att man underskattar den nedgång som vi nu redan börjar se, säger Henrik Nilsson till Di.

Batljans SBB siktar på 40 miljarder till 2023
Fastigheter SBB:s fastighetsbestånd har vuxit till 25 miljarder två år snabbare än planerat. Fastighetsvärlden berättar att grundaren Ilija Batljan nu siktar på 40 miljarder till år 2023.
– Samhällsbyggnadsbolaget är en cash-maskin. Vi kommer att leverera en utdelning, 40 procent, även om vi fortsätter att växa, sa Ilija Batljan när han hälsade välkommen till bolagets välbesökta kapitalmarknadsdag i den omtalade fastighet på Karlbergsvägen 77 som bolaget håller på att förvärva för att bygga om till skola, säger Ilija Batljan.
Han siktar även på en förflyttning av bolaget till börsens huvudlista under 2019.

Starbreeze hemlighöll insiderinformation
Börs Dagens Industri har tagit del av handlingar som visar att spelbolaget Starbreeze den 15 november beslutadeatt inte offentliggöra information som senare presenterades i pressmeddelanden om vinstvarning och vd-byte. Samma dag sålde vd:n och finanschefen aktier.

Annons

Annons

Myndigheter föreslås få vetorätt om utländska uppköp
Politik Svenska myndigheter ska få vetorätt vid utländska uppköp av onoterade bolag som sysslar med något som har med Sveriges säkerhet att göra. Det föreslår Stefan Strömberg, statlig utredare.
– Försäljning och utkontraktering leder ofta till en relation med en flerbottnad motpart. Man behöver ha kontroll på hemligt material så man vet vad som händer då man till exempel anlitar ett företag i Sverige som använder ett företag i ett annat land. Det var det som hände med Transportstyrelsen, säger Stefan Strömberg, still Svenska Dagbladet.

Wall Street rasade – Dow Jones föll 800 punkter
Börs Dow Jones tappade runt 800 punkter, 3,1 procent, och Nasdaqs kompositindex föll 3,8 procent. Dow Jones Transportation Average hade sin sämsta dag någonsin och bank- och finanssektorn tappade 4,4 procent, sammanfattar Dagens Industri. 
Euforin över en vapenvila och hopp om en lösning för handelskriget mellan Kina och USA blev kortvarig.
Bank och finans var den sektor som tappade mest med Bank of America ner 5,4 procent, Morgan Stanley ner 5,1 procent, Citigroup ner 4,4 procent och Wells Fargo ner 4,5 procent.

Fidelity och Nasdaq investerar i ny kryptobörs 
Valuta Den nya kryptovalutabörsen ErisX har tagit in 27,5 miljoner dollar, motsvarande 247 miljoner kronor, från bland annat fondjätten Fidelity Investments och börsoperatören Nasdaqs riskkapitalenhet.
De nya pengarna ska användas till att rekrytera personal och bygga ut infrastrukturen, enligt vd Thomas Chippas, rapporterar Reuters.
Förutsatt godkännande av tillsynsmyndigheter, planerar ErisX nästa år att börja erbjuda kryptovalutor, inklusive bitcoin, via terminer och på spotmarknader.

Hancaps vd och finanschef har sagt upp sig
Börs First North-listade Hancaps vd Peter Kollert samt finanschef Hans Aulin har sagt upp sig från sina respektive befattningar.
Det framgår av ett pressmeddelande.
Peter Kollert utsåg till ny vd i juni i år och då utsågs även Rickard Dahl till finanschef. Rickard Dahl avgick i september och så sent som den 25 oktober utsågs Hans Juhlin till ny finanschef. 
Under hösten har även stora delar av styrelsen bytt ut och i slutet av augusti fick bolaget ett likviditetstillskott från storägaren Per Helander.
Styrelseledamoten Mark Baljeu har utnämnts till tillförordnad vd. Hans Aulin, som tillträdde i oktober 2018, kommer att ersättas av Peter Hermansson som tillförordnad finanschef.
 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons