FinansNyhet

Finans2 tar första steget i pan-europeisk tillväxtplan

Endre Ringnes, Finans2Endre Ringnes, Finans2
Enligt Endre Ringnes, vd på Finans2, ger köpet av Multigestion en stabil plattform på den iberiska halvön.
Publicerad

Norska Finans2 köper spanska Multigestion och en portfölj osäkra fordringar på iberiska halvön.

Torbjörn Isacson

Realtid skrev i slutet på maj hur Finans2 vill utmana bjässarna i inkassobranschen de närmaste åren.

Enligt Endre Ringnes, vd på Finans2, ger köpet av Multigestion en stabil plattform på den iberiska halvön, och är det första steget i den pan-europeiska tillväxtplanen med fokus på finanssektorn.

Det spanska bolaget har 250 anställda och hanterar 5,7 miljarder euro som inkassobolag. Bolaget omsatte i fjol cirka 8 miljoner euro, och har utvecklat en skalbar plattform för inkasso, något som är centralt i branschen. Multigestion riktar sig främst mot finanssektorn, som är en kärnmarknad för Finans2.

Annons

Finans2 har dessutom köpt en portfölj osäkra fordringar värderad till 3,16 miljarder euro, som ska hanteras av Muligestion.

Bakom Finans2s satsning ligger den brittiska private equity-firman Aleph Capital Partners, som investerar cirka 4 miljarder kronor. Med belåning är tanken att Finans2 kommande år ska kunna investera cirka 10 miljarder kronor.

I första skedet köptes Finans2 loss från den norska banken Bank2. Med i köpet, värderat till 400 miljoner kronor, kom en portfölj med osäkra fordringar, liksom Finans2 nu köper osäkra fordringar i Spanien.

Annons

Europeiska Centralbanken väntar sig att det på grund av corona och arbetslöshet kommer att finnas rekordmycket nödlidande lån i det europeiska banksystemet i Europa under nästa år, närmare 15 000 miljarder kronor. Det är 40 procent mer än efter finanskrisen.

Endre Rangnes har tidigare sagt till Realtid att ”timingen är väldigt bra, med så stora volymer som ska ut från bankernas balans om 6-36 månader så har vi stora möjligheter.”

– Priserna kommer att pressas, och den som har kapital kommer att kunna göra bra affärer på att köpa fordringar.

Annons

Tanken är att först bli stora i Norden och några större och mogna marknader i Kontinentaleuropa, som Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike.

 

 

 

Annons