Filmbranschen gillar TPB:s teknik

<pufftextlänk>Polisens razzia mot The Pirate Bay var ett resultat av ett enträget lobbyingarbete från filmindustrin.</pufftextlänk> Nu är sajten borta och filmbolagen ska nu börja sälja sina filmer online – med samma teknik som The Pirate Bay. "De är rädda, helt enkelt. De har förlorat sitt monopol", säger Copyriots Rasmus Fleischer till Realtid.se.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-06-01

I går gjorde polisen ett tillslag mot The Pirate Bays servrar i Stockholm. I samma veva är filmindustrin på gång att sälja film med samma teknik som The Pirate Bay: Bittorrent.

– Bittorrent är fortfarande bäst. Om filmbolagen vill sprida stora mängder av högupplöst film är det även för dem en stor kostnad. Så jag förstår att de vill använda internet på det mest kostnadseffektiva sättet, säger Rasmus Fleischer, fildelningsdebattör och skapare av bloggen Copyriot, till Realtid.se.

Företaget Bittorrent, som ligger bakom fildelningstekniken, har länge försökt förbättra sitt rykte. I november förra året tog företaget bort länkar till de sju största filmbolagens filmer på sin sökmotor.

Man slöt även ett avtal med den amerikanska filmbranschens intresseorganisation.

Hollywood såg sig då som en vinnare, men för Bittorrent var det ett första steg mot ökade intäkter. Med hjälp av 63 miljoner i riskkapital har tekniken vidareutvecklas och företaget kunde började se sig om efter stora samarbetspartners.

Ansträngningarna har gett resultat och företaget tecknade nyligen ett samarbetsavtal med Warner Brothers. Anledningen är att mediebolaget vill distribuera filmer över nätet.

Redan den här sommaren kommer nedladdningen att börja, med filmer som Harry Potter och The Matrix. Samtidigt har man fortsatt att motverka tekniken på annat håll.

– Att Warner också är med att stänga The Pirate Bay är förstås anmärkningsvärt. De står uppenbarligen bakom de påtryckningar som fått den svenska polisen att stänga ner The Pirate Bay, säger Rasmus Fleischer.

Filmindustrin i USA har i många år försökt få svenska myndigheter att stänga ner The Pirate Bay.

– De vill inte att infrastrukturen ska finnas. Det handlar inte främst om att de är rädda för att deras egna filmer ska sprida utan de är också rädda för att människor får tillgång till ett enormt utbud. De är rädda, helt enkelt. De har förlorat sitt monopol, säger Fleischer.

Bittorrent är ett San Francisco-baserat företag som tillåter internetanvändare att ladda upp och ner stora filer så som datorprogram, musik, spel och filmer. Tekniken har främst använts för att sprida upphovsrättsskyddade filer.

Bittorrent har kallats för filmbranschens svar på Napster, en fildelningssajt som mötte stort motstånd från musikbranschen. Filmbranschen har alltså valt en annan väg, de anammar tekniken samtidigt som de motverkar den.

– Det är märkligt. Man skulle kunna jämföra det med att stänga ner e-postservrar. Vi vet alla att det skickas väldigt mycket olagligt via e-post, säger Rasmus Fleischer.

På sistone har Fox börjat sälja tv-serier på iTunes, ABC har lagt upp streamade versioner av sina program på sin hemsida och sajten Movielink.com har börjat sälja program från bolag som Sony och Universal.

Warner Brothers går alltså hela vägen, något som Rasmus Fleischer i grund och botten tycker är positivt.

– Så länge Warner kan acceptera att andra använder Bittorent är det fair play, men då vill det ju till att det får finnas trackers där andra får sprida sitt material. Men då kommer det även att spridas upphovsrättsligt skyddat material, precis som den risken finns med e-post, säger han.

Bittorrents teknik introducerades 2001 av grundaren Bram Cohen. Syftet var att snabbt och pålitligt flytta stora filer från servrar till privatpersoner.

Systemet går ut på att de stora filerna delas upp i en mängd små filer. De hämtas från olika användare runt om i världen och när alla små filer är nedladdade sätts filen samman till en enda fil.

Vad The Pirate Bay har gjort från sin hemsida är att ha länkat till Bittorrent-filer. Warner Brothers kommer att distribuera sina filmer med en specialversion av Bittorrent, där användarna måste betala för sina nedladdningar och där filerna sedan inte kan delas vidare.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in