Annons

Annons

Filip Weintraub lämnar Skagen Fonder

Skagen fonder tappar två huvudförvaltare. Filip Weintraub som förvaltar Skagen Focus och Knut Harald Nilsson som förvaltar Skagen Kon-Tiki lämnar Skagen.

Endast en månad efter att Skagen tappade Øyvind G. Schanke som vd för Skagen fonder lämnar nu två av Skagens huvudförvaltare skeppet.

En av dem, Filip Weintraub, som förvaltar Skagen Focus, slutar av personliga skäl, heter det i pressmeddelandet.

Jonas Edholm som hade en central roll tillsammans med Filip Weintraub när Skagen Focus skapades och lanserades 2015, tar över ansvaret som huvudförvaltare av fonden. Det framgår av pressmeddelandet att han fortsätter arbeta nära portföljförvaltaren David Harris. Duon har arbetat tillsammans i över tio år och ska fortsätta arbeta som ett team. Det kommer med andra ord inte att bli någon förändring i hur fonden förvaltas framöver, menar Skagen Fonder.

Annons

Annons

– Med Jonas och David förblir Skagen Focus i mycket kompetenta händer. De har varit med sedan starten och kommer att fortsätta förvalta fonden med kundernas bästa för ögonen.  Jonas har över 15 års erfarenhet av aktiv, värdebaserad stock picking och en bred bakgrund från riskhantering och allokering. Han har också varit huvudförvaltare tidigare, säger investeringsdirektören Alexandra Morris.

Cathrine Gether och Fredrik Bjelland tar tillsammans över ansvaret för Skagen Kon-Tiki när Jonas Edholm "har bestämt sig för att lämna Skagen för att förvalta sin egen portfölj”.

Portföljförvaltaren Cathrine Gether  har varit en del av fondens team sedan hon kom till Skagen 2009 från Millennium Capital Partners i London, enligt pressmeddelandet. Hon kommer nu att arbeta nära Fredrik Bjelland som började i Skagen 2017.Han kom då från norska oljefonden (NBIM), där han var portföljförvaltare och chef för Special Mandates i Kina. 

– Vi är väldigt glada över att två så skickliga personer kommer att ta över förvaltningen av Skagen Kon-Tiki. Kontinuitet och konsistens i fonden kommer att säkras av Cathrine som har varit en del av teamet sedan 2009. Fredrik har också en lång branscherfarenhet  och har redan introducerat flera nya spännande investeringsidéer, säger investeringsdirektör Alexandra Morris.

Skagen har även påbörjat processen att rekrytera analytiker för att stötta upp Skagen Kon-Tiki och Skagen Focus. Under tiden kan båda fonderna dra nytta av resurserna som finns inom portföljavdelningen, skriver Skagen Fonder i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons