Finans Nyhet

Filip Weintraub gör klipp i Italien

Publicerad

Fonden Labrusca Global har lyckats nå en 40-procentig avkastning på sin investering i italienska Parmalat. Mejeriföretaget är också fondens största innehav.

Realtid.se

Då Filip Weintraub hoppade av Skagen Fonder och startade Labrusca i maj 2010 blev just mejeribolaget Parmalat fondens första investering.

Aktiekursen låg då på 1,90 euro och vid årsskiftet hade 6,7 procent av fondens kapital placerats i bolaget, enligt Placera.nu.

Enligt årsrapporten motsvarade detta 6,5 miljoner aktier till ett värde av 13,5 miljoner euro beräknat utifrån en aktiekurs på 2 euro. Därefter har kursen skjutit i höjden.

Annons

Samtidigt menar Placera.nu att det har uppstått en maktkamp mellan finansiella placerare som Brummer, Zenit och Skagen Global och det franska mejeribolaget Lactalis. Och igår, tisdag, vann Lactalis striden om Parmalat efter att ha köpt ut de större finansiella aktörerna till en kurs på 2,8 euro.

Enligt Placera.nu vill inte Filip Weintraub kommentera till vilket pris Labrusca har sålt sina aktier eller om de ingick i kretsen av finansiella investerare som Lactalis har köpt av.

– Vi kommunicerar med våra andelsägare i månadsrapporten. Allt jag kan säga just nu är att investeringen i Parmalat har blivit väldigt bra för fondspararna, säger han till Placera.se

Annons

Placera.nu:s egna beräkningar gör gällande att Labrusca Globals avkastning för just Parmalat-investeringen ligger på cirka 40 procent.

Realtid.se har tidigare berättat att Labrusca har haft en dålig start och att fonden har backat med fem procent. Då sade Avanzas sparekonom Claes Hemberg följande:

– Han är visserligen en kändisförvaltare, men det behöver inte betyda att en fond går bra för det.

Annons

En källa menade också:

– Man undrar om de sitter och sover eller om de känner sig mätta på tidigare framgångar.

Och då Realtid.se ville få en kommentar till den negativa utvecklingen för Labrusca Global valde Filip Weintraub att lägga locket på, men nu verkar det alltså råda annat ljud i skällan.

Annons