Fildelningsförsäkringen börjar betala ut

I går dömdes en 22-årig man till 2.400 kronor i böter för att ha delat ut filmen Rånarna från sin dator. Men han behöver inte betala en krona.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-10-19

– Det är skönt att kunna hjälpa till, säger Tankafritts Magnus Bråth.

Den svenska fildelningsförsäkringen Tankafritt har funnits sedan i somras, men ännu har inte någon av medlemmarna åkt fast för fildelning.

Det hindrar inte grundaren Magnus Bråth för att betala andra dömda fildelares böter.

– Vi har möjlighet att göra det, och då känns det skönt att kunna gå in och hjälpa till, säger han.

I går blev en 22-årig man den förste att få hjälp av Tankafritt. Han blev av Norrköpings tingsrätt dömd till 80 dagsböter á 30 kronor för illegal fildelning.

Mannen skulle enligt rätten ha spridit filmen Rånarna genom fildelningsprogrammet Direct Connect. Han nekade till anklagelserna och menade att han inte kände till användarnamnet som filmen hade hämtats från.

22-åringen är än så länge ovetande om att han fått hjälp av fildelningsförsäkringen.

– Vi betalar så snart vi lyckas få tag på honom, säger Magnus Bråth.

Tjänsten Tankafritt säger sig mot en avgift på 140 kronor om året försäkra sina medlemmar mot fildelningsböter. Döms medlemmarna för illegal fildelning kommer Tankafritt att betala böterna.

Tankafritt har i dag ett hundratal medlemmar och Bråth bedömer att försäkringens konto är tillräckligt välfyllt för att ha råd att betala även dyrare bötesbelopp, men då under förutsättning att fildelarna också är medlemmar i Tankafritt.

– Men när det finns utrymme och böterna är låga betalar vi gärna. Det viktiga är att fildelningshysterin inte skadar enskilda personer, säger Magnus Bråth.

Under onsdagen blev en 44-årig man i Borås dömd till illegal fildelning för att ha delat ut musik med ett antal svenska artister. Han var inte medlem i Tankafritt, men får till skillnad från 22-åringen själv betala böterna, som uppgår till totalt 20.000 kronor.

– Det hade varit roligt att kunna betala även de böterna, men de var mycket större. Vi vill behålla en buffert för att kunna försäkra våra medlemmar, säger Bråth.

Jörgen Löwenfeldt

jorgen.lowenfeldt@realtid.se

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in