Finans Nyhet

Fildelning blir lagligt

Publicerad

Sony Music är det första musikbolag att teckna avtal med den legala fildelaren Playlouder. Avtalet ses som ett nytt stort genombrott för musikbranschen.

Fildelning har blivit ett negativt laddat ord eftersom det förknippas med illegal nedladdning av musik på internet. Napster var pionjärer inom den illegala fildelningen, men tvingades för ett par år sedan göra sin affärsidé rumsren. Nu heter de stora bovarna Kazaa och Grokster. Det senaste året har vissa legala åtgärder vidtagits för att hindra den illegala nedladdningen.

Tekniken för fildelning behöver dock inte innebära att användarna begår ett brott. I september i år lanseras den legala sajten Playlouder. Tanken är att teckna avtal med musikbolagen om att få tillgång till deras artister. Istället för att ta betalt per låt kommer musikbolagen få en andel av intäkterna som genereras via Playlouders bredbandsabonnemang.

Det kommer inte finnas några restriktioner av formaten. Filerna kan därför överföras till alla mp3-spelare, inklusive Apples iPod. Låtarna kan även brännas på CD.

Annons

Sony BMG blir den första av de stora skivbolagen att teckna ett avtal med Playlouder. Därmed blir artister som Beyonce, David Bowie, Macy Gray, Oasis, Travis, Will Young, Outkast, Alicia Keys och Dido tillgängliga för nedladdning.

Fler stora skivbolag som Universal och EMI är i behov av att se över sina intäkter och förväntas inom kort teckna avtal med Playlouder.

Playlouder hävdar att om alla bredbandsleverantörer skulle följa deras modell skulle det generera uppemot 100 miljarder kronor till den globala skivindustrin årligen.

Annons
Annons