Annons

Annons

Softbank.jpg

Softbanks vd Masayoshi Son fick en tuff start för börsnoteringen av företagets mobildivision.
Softbanks vd Masayoshi Son fick en tuff start för börsnoteringen av företagets mobildivision.

Fiasko för Softbanks jättenotering

Japanska Softbank har gjort en jättenotering på Tokyobörsen, allt fler tror på oförändrad styrränta och Akelius i miljardaffär. Det är några av nyheterna i Realtids nyhetssvep onsdagen den 19 december.

Softbanks mobilaffär i fiaskonotering
Börsnotering I går noterade japanska Softbank Group sin mobiloperatör Softbank Corp på den Tokyo-börsen. Men aktiekursen dök tio procent på Tokyobörsen den första handelsdagen, skriver CNN. Softbank har fått in 23,5 miljarder dollar på affären, motsvarande 212,5 miljarder kronor. Det gör noteringen till den största i Japan och den näst största någonsin i världen, efter börsnoteringen av Alibaba för 25 miljarder dollar i New York 2014.
Noteringen sker i en nedgångsfas på den japanska börsen, Nikkei-index har fallit mer än 6 procent sedan början av december och är ned 13 procent sedan den senaste toppen tidigt i oktober. Samtidigt drabbades verksamheten av ett större nätavbrott den 6 december. Och i förra veckan kom nyheten att företaget överväger att byta ut Huawei som leverantör av telekomutrustning, något som skulle kunna leda till högre kostnader.

Räntefönstret på väg att stängas
Ekonomi. I morgon lämnar Riksbanken nytt besked om styrräntan. Efter två år med minusränta är experterna splittrade i vad som ska ske, detta trots att Riksbanken flaggat för att en höjning är på väg, och att det ska ske antingen nu i december eller i februari.
Tio av de tillfrågade i en Reuters-sammanställning tror på fortsatt oförändrad styrränta medan fem analytiker gör bedömningen att det är dags för en höjning.
Det osäkra marknadsläget med signaler om en vikande konjunktur, inte bara i Sverige utan även internationellt får analytikerna att lyfta frågan om möjligheten att höja styrräntan håller på att rinna Riksbanken ur händerna.
Blir det så kan det innebära att Sverige kan gå in i en lågkonjunktur med minusränta, i så fall något helt unikt.

Akelius i miljardaffär
Fastigheter Akelius Residential säljer 2 141 lägenheter i Haninge och 199 lägenheter i Mölndal till Victoria Park för 4,7 miljarder kronor. Det innebär ett kvadratmeterpris på 25 000 kronor.
Att lyfta kreditbetyget till BBB+ eller bättre anges som motivering till förklaring från Akelius.
Hyresvärdet uppgår enligt ett pressmeddelande från Victoria Park till cirka 250 miljoner kronor per år.
– Samtliga lägenheter är orenoverade, vilket passar vår affärsmodell med värdeskapande investeringar genom rullande ROT utmärkt, säger Per Ekelund från Victoria Park.

Annons

Annons

Munters vd lämnar med omedelbar verkan
Industri
Munters vd John Peter Leesi lämnar sin roll som vd för bolaget med omedelbar verkan.
Styrelsen har beslutat att utse den nyvalda styrelseledamoten Johan Ek som tillförordnad vd under en övergångsperiod. Munters är en världsledande leverantör av energieffektiva och hållbara lösningar för luftbehandling.
"Munters har inte presterat enligt förväntan under det senaste året och vår målsättning är att genom ett nytt ledarskap styra bolaget i rätt riktning igen ", säger Magnus Lindquist, styrelseordförande i Munters i ett pressmeddelande.
Bolaget omsätter cirka 7 miljarder kronor och är noterat på Nasdaq Stockholm.
Rekryteringen av en ny vd kommer att starta omedelbart.

Triton köper Sunweb
Riskkapital Triton förvärvar resebolaget Sunweb med en omsättning på sex miljarder kronor och runt 500 anställda. Det avslöjar Dagens Industri. Till tidningen säger Per Agebäck, chef för Tritons investeringsverksamhet, att det finns en tydlig organisk tillväxtagenda. Enligt Dagens Industri motsvarar priset drygt tre miljarder kronor på skuldfri basis.

Mittmedia på väg att säljas
Media Tidningskoncernen Mittmedia med huvudkontor i Gävle ska säljas skriver Resumé. Anledningen är dålig ekonomi och ägarstiftelserna vill genom affären säkra företagets överlevnad. Just nu pågår en budstrid mellan Bonnier och den norska mediekoncernen Polaris i samarbete med Västerbottens-Kuriren och NWT. Mittmedia driver 38 lokal- och gratistidningar från Nynäshamn till Ångermanland. Dessutom sajter och tryckerier. 2017 omsatte Mittmedia drygt 2 miljarder kronor. Rörelseresultatet var 32 miljoner kronor.

Kryptobörser manipuleras systematiskt
Bitcoin En färsk forskarrapport visar att priset på bitcoin manipuleras genom  chattgrupper och meddelandeappar. Bland annat meddelandeappen Telegram och chattprogrammet Discord har använts. Priset ska gemensamt ha pressats upp och sedan sålts till inte ont anande aktörer.
Data visar att fenomenet är mycket utbrett i kryptomarknaden och påvisar att det ofta är en lönsam taktik, skriver forskarna.

Bonava säljer projekt för 496 miljoner kronor
Fastighet Enligt nyhetsbyrån Direkt säljer bostadsutvecklaren Bonava ett projekt i Göteborg för 496 miljoner kronor till Västerstaden. Projektet innehåller 208 lägenheter och är villkorad av bygglov.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons