Finans Nyhet

FI varnar för bedragare i sociala medier

Taggar i artikeln

Finansinspektionen
FinansinspektionenFinansinspektionen
Foto: Stockfoto
Publicerad

Bedragare kontaktar konsumenter allt oftare via sociala medier för att föreslå olika investeringsbedrägerier. Det visar Finansinspektionens genomgång av investeringsbedrägerier under årets andra kvartal.

Realtid.se

Under årets andra kvartal har allt fler konsumenter rapporterat att sociala medier blivit ett vanligt sätt för bedragare att ta kontakt. Det vanliga tillvägagångssättet är att konsumenter kontaktas av personer som de inte känner som erbjuder lönsamma investeringar. Investeringar som ofta visat sig vara bedrägerier. Det skriver FI på sin hemsida.

Under andra kvartalet har FI också stött på ett par företag som myndigheten vill varna för. Det första är Cash FX Group (CFX). Det här företaget har inget tillstånd att erbjuda finansiella tjänster i Sverige och finns därför på FI:s varningslista. 

FI har i sommar också varnat för företaget Global Fraud Prevention (GFP). Det här företaget påstår sig samarbeta med FI och andra myndigheter runt om i världen för att hjälpa konsumenter att få tillbaka pengar som de förlorat i olika investeringsbedrägerier. När GFP har kontaktat konsumenter i Sverige har de också ofta haft kännedom om tidigare investeringsbedrägerier som personer utsatts för. Men allt detta är falskt, skriver FI. 

Annons

Finansinspektionen tipsar – så ser du igenom bedrägeriförsök

  • Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar. På sociala medier annonserar många bedragare med löften om enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster. Bedragare som ringer lovar ofta samma sak. Men sådana investeringar finns inte. I stället ska du tänka att om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så.
  • Var skeptisk till alla som erbjuder dig investeringar på sociala medier, telefon eller mejl. Seriösa företag erbjuder inte investeringar på det här sättet, i synnerhet inte på kvällstid. Blockera personen eller lägg på.
  • Gör aldrig affärer med företag du inte känner till. Precis som med alla investeringar ska du inte göra affärer med okända företag. Om inte du eller någon du litar på känner igen företaget bör du inte låta dem hantera dina pengar.
  • Tillåt aldrig någon du inte känner att fjärransluta till din dator. Du vill absolut inte ha hjälp av en bedragare att till exempel skicka pengar från din bank.
  • Använd inte ditt bank-id och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Inga seriösa företag kommer att uppmana dig att använda dina inloggningsuppgifter på det sättet. Det gör bara bedragare.
  • Kontrollera att företaget har tillstånd från FI. Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd. Företag som får göra affärer i Sverige finns i Företagsregistret.
  • Kontrollera att FI inte har varnat för företaget. Företag utan tillstånd – i många fall företagsnamn som figurerat i tidigare bedrägerier – finns listade i FI:s varningslista.
Annons