Annons

Annons

FI tvingas häva sekretess

FI tvingas häva sekretess, rekordmånga missnöjda bankkunder, Next Biometrics på finanseringsjakt och Kina planerar att sänka tillväxtmål - det är några av rubrikerna i morgonsvepet den 11 januari.

FI tvingas häva sekretess
Juridik Finansinspektionen får bakläxa i Kammarrätten. Domstolen tvingar nu tillsynsmyndigheten att häva delar av sekretessen i flera av sina utredningar om penningtvätt och terrorfinansiering.

Det var i november förra året som SvD begärde att få läsa FI:s penningtvättutredningar av nio svenska banker. Trots att samtliga utredningar avslutades utan åtgärd, hade minst sex av de berörda bankerna fått hård kritik av myndighetens penningtvättexperter.

De brister som penningtvättutredarna hittat sammanfattades i så kallade slutskrivelser, och skickades ut till de berörda bankerna. Men nästan hela innehållet sekretessbelades när SvD bad att få läsa handlingarna.

Annons

Annons

Stockholms kammarrätt slår nu fast i en dom att FI på ett felaktigt sätt har sekretessbelagt delar av slutskrivelserna.

Next Biometrics på finanseringsjakt
Börs Next Biometrics har anlitat Carnegie och DNB Markets som finansiella rådgivare "som en del i bolaget aktiviteter för att säkra finansiering". Det framgår av ett pressmeddelande som skickades ut på torsdagskvällen.

Bland Next Biometrics största ägare hittas Greenbridge som ägs av ledningspersoner på Hexagon, däribland vd Ola Rollén. Våren 2018, efter att Next genomfört en riktad emission om 120 miljoner norska kronor, uppgick Greenbridges ägarandel till 18 procent.

Rekordmånga missnöjda bankkunder
Bank Antalet ärenden hos Allmänna reklamationsnämnden som gäller banker ökade med otroliga 85 procent förra året, jämfört med året före. Ökningen var absolut största under andra halvåret, då var den vissa månader uppe på 200 till 250 procent.

Sannolikheten att få rätt genom ARN i de kraftigt växande antalet tvister med banker är låg.

– Det händer i en del fall, men i de absolut största antalet fall så får man inte rätt gentemot banken. Det handlar då till exempel om att man inte varit tillräckligt försiktig med sina koder eller med sin inloggning till mobilt bank-id. Man måste vara väldigt försiktig med att lämna ut det till andra, säger Magnus Isgren, reklamationsnämndens chef, Marcus Isgren till Sveriges Radio.

Uppåt på Wall Street för femte dagen i rad
Börs Kurserna steg på New York-börsen för femte handelsdagen i rad. Ledande aktieindex inledde på minus, men vände upp under dagen.

Dow Jones industriindex ökade 0,5 procent medan både det bredare S&P 500 och Nasdaqs kompositindex gick upp 0,4 procent.

Kina planerar sänka tillväxtmål
Konjunktur Kina planerar att sätta målet för BNP-tillväxten 2019 till 6,0-6,5 procent, ner från "runt" 6,5 procent förra året.

Det rapporterar Reuters som hänvisar till icke namngivna policykällor i Peking.

Data senare i januari väntas visa att Kinas ekonomi växte med runt 6,6 procent 2018, i så fall den svagas tillväxten sedan 1990, och Reuters noterar att analytiker räknar med att momentum försvagas ytterligare något i år.

BR kan snart få nya ägare
Börs Enligt Børsens information har konkursförvaltarna fått vägledande bud från en eller flera som är intresserade av att ta över hela eller en del av Top-Toy-gruppen, enligt Børsen.

Företagets talesman, Lars Bo Kirk, bekräftar att kuratorerna är i "realitetsförhandlingar" med en eller flera köpare men kommer inte att bekräfta om konkreta bud har lagts.

Eastnine värvar från Catella
Nytt jobb Britt-Marie Nyman kommer att tillträda som vice vd och CFO i Eastnine, med start senast den 1 augusti 2019.

Britt-Marie Nyman har mångårig erfarenhet från finans- och fastighetssektorn och kommer senast från Catella som Head of Capital Markets, Partner och Director, och tidigare vice vd, Head of Finance & Investor Relations på Klövern.

Kungsleden värvar från Hemsö
Nytt jobb Kungsleden har rekryterat Victoria Sandkvist som ny transaktionschef. Hon kommer närmast från en roll som Affärsprojektledare på Hemsö. Dessförinnan har hon arbetat med fastighetsfinansiering, bland annat som Senior Manager Finance på Hemsö och tidigare som biträdande kundansvarig på SBAB.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons