Bank

FI tvingade Persson lämna styrelseuppdrag

Finansinspektionen, FI, tvingade Göran Persson att lämna styrelseuppdraget i Ålandsbankens största ägare Wiklöf Holding med hänvisning till en intressekonflikt.

Publicerad 2019-09-26

Det rapporterar Dagens Industri.

Beskedet att Göran Persson som tillträdande ordförande i Swedbank valde att samtidigt sitta kvar i styrelsen för Ålandsbankens största ägare Wiklöf Holding, som kontrollerar nästan 30 procent av rösterna i den åländska banken, väckte förvåning.

Göran Persson avfärdade alla tankar om att det skulle kunna finnas en intressekonflikt med de dubbla stolarna.

Förra veckan berättade Göran Persson att han lämnat styrelseuppdraget i Wiklöf Holding, och att skälet var tidsbrist.

Men Di har tagit del av handlingar som visar att Finansinspektionen, FI, tvingade Göran Persson att lämna styrelsen för Wiklöf Holding.

Den 5 augusti lämnade Swedbank in en komplettering där banken argumenterade i syfte att möjliggöra för Göran Persson att behålla styrelseuppdraget i Ålandsbankens största ägare.

Men FI köpte inte Swedbanks motiveringar. Den 5 september FI Swedbanks kontaktperson i ärendet och krävde att Göran Persson skulle lämna uppdraget i Wiklöf Holding. Det framgår av en tjänsteanteckning som Di har tagit del av.

FI:s ledningsprövning av Göran Persson pågår fortfarande, och av den anledningen har FI avböjt att ge några kommentarer.

FI:s ledningsprövning av den tillträdande vd:n Jens Henriksson pågår också fortfarande.

Platsannonser