Finans Nyhet

FI-topp blir compliancechef på Handelsbanken

Publicerad
Uppdaterad

Morgonsvepet: FI:s Martin Noréus blir compliance-chef på Handelsbanken, SBAB:s chefsekonom ryter till och förvaltare slutar på DNB efter oenigheter. 

Sara Johansson

Ledningsförändringar i Handelsbanken
Handelsbanken meddelar i dag att man har utsett ny Compliance-chef och ny kommunikationschef. Martin Noréus har utsetts till Chief Compliance Officer. Han arbetar i dag som biträdande generaldirektör på Finansinspektionen. Martin Noréus tillträder sin befattning senast i mars 2020. Jan Larsson har utsetts till Chief Communications Officer. Han arbetar i dag som vd för Yrkesakademin AB. Han tillträder sin befattning senast i mars 2020. Jan Larsson kommer i sin nya befattning att ingå i Handelsbankens koncernledning.

Boije: Finanspolitisk disciplin viktig även när statsskulden är låg
SBAB:s chefsekonom lyfter en varningsflagga när han hör debattörer som argumenterat för att den låga statsskulden i Sverige och det låga ränteläget bör kunna utnyttjas för stora lånefinansierade satsningar och också undantas normal prövning i statsbudgeten. I ett pressmeddelande skriver han att ”Det många tycks glömma bort är att det offentlig-finansiella läget inte alls ser så bra ut på lång sikt, även om statsskulden i dag är historiskt låg och räntorna låga”.  Han pekar på Riksrevisionens granskning av Budgetpropositionen för 2017 där det listades ett antal långsiktiga risker som kan leda till stora offentlig-finansiella problem inom 10–15 år.
– Riskerna som identifierades handlar bland annat om en kraftigt ökad efterfrågan på offentligt finansierade välfärdstjänster i kombination med en ur statsfinansiell synpunkt ogynnsam demografisk utveckling och relativt näringslivet svag produktivitetstillväxt i offentlig sektor. Men det handlar också om stora kompetensförsörjningsproblem i kommun- och landstingssektorn, säger Robert Boije.
Vidare menar han att ”det ligger mot denna bakgrund således en fara i att invaggas i tron att allt ser lugnt ut just nu och därför exkludera nya stora utgifter från en normal prioritering i statsbudgeten. När den ekonomiska verkligheten ändras är det självklart rimligt att det förs en diskussion om det finns skäl att ändra i det finanspolitiska ramverket. Men en låg statsskuld och låga räntor är inga skäl för att släppa på den finanspolitiska disciplin som tjänat Sverige väl ända sedan den statsfinansiella krisen i mitten av 1990-talet”, skriver Robert Boije.

Förvaltare slutar på DNB efter oenigheter
Jarle Sjo, som förvaltar fonden DNB Norge, slutar på förvaltningen efter oenigheter med aktiechefen Knut Johan Hellandsvik, enligt Finansavisen.
Han bekräftar för tidningen att han slutar på grund av ”olika syn på hur DNB Norge ska förvaltas”.
Knut Johan Hellandsvik, som kom till DNB från JP Morgan för ett år sedan har valt att inte kommentera Jarle Sjos avgång.
Jarle Sjo anställdes av DNB 2016 då han kom från Odin Förvaltning. Sedan dess har han förvaltat DNB Norge och DNB Selektiv.
Avkastningen hittills i år hos DNB Norge om 5 procent ligger under referensindex och även under huvudindex på Oslo Børs på knappt 12 procent.
Odd Einar Lillebostad tar över huvudansvaret för DNB Norge.

Annons

Latour emitterar obligationslån
Investment AB Latour emitterade i går ett obligationslån om sammanlagt 900 miljoner kronor inom ramen för det befintliga MTN-programmet som ursprungligen upprättades den 19 februari 2018. Detta framgår av ett pressmeddelande.
Likviden från obligationsemissionerna ska användas till förvärvsfinansiering.
Obligationslånet emitterades med en löptid på fem år och löper med en årlig fast ränta på 0,878 procent. 
Handelsbanken och SEB har arrangerat emissionen.
Omedelbart efter emissionen ingick Latour ett swap-kontrakt som innebär att skulden för Latour blir omvandlad till euro, totalt 84,1 miljoner euro. 
Räntesatsen för Latour omvandlas samtidigt till en fast euro-baserad ränta på 0,35 procent.

Stendörren har utnyttjat rätt till förtidslösen
Stendörren utnyttjade i går formellt sin rätt till förtida Inlösen av Stendörrens utestående icke-säkerställda obligationer med rörlig ränta, förfall 5 juli 2020 och med utestående volym om 710 miljoner kronor.
Obligationerna blir återköpta till ett pris motsvarande 102 procent av det nominella beloppet plus upplupen och obetald ränta. Likviddagen för förtida inlösen förväntas vara den 11 oktober 2019, ändrad från tidigare kommunicerad förväntad likviddag, den 7 oktober 2019.

Svagt upp på Asien-börserna och i New York
På Hongkongbörsen handlas Hang Seng-index vid nollstrecket strax efter klockan 6 svensk tid, medan börserna på det kinesiska fastlandet handlas något högre, enligt Dagens Industri. Shanghaibörsens kompositindex är upp 0,4 procent, medan tekniktunga Shenzhenbörsen står 0,1 procent högre.
På Tokyobörsen handlas Nikkei-indexet 0,2 procent lägre. Detta efter färsk statistik som visar att den japanska exporten minskade med 8,2 procent i augusti jämfört med samma månad året före.
I Sydkorea lyfter Kospi-indexet 0,4 procent.
Oljepriset föll tillbaka på tisdagen efter måndagens historiska rusning med över 13 procent efter drönarattacker mot Saudiarabiens statliga oljebolag Aramcos anläggningar, enligt DI.
De ledande börserna i New York handlades svagt uppåt på tisdagen påverkat av USA:s president Donald Trump som gav positiva besked angående handelssamtalen med Kina. 

Annons

Han är kandidat till vd-posten i Telia
Sedan Johan Dennelind sade upp sig från posten som vd för Telia i början av augusti har det spekulerats i vem som ska bli hans efterträdare.
Det är rekryteringsfirman Russell Reynolds som med bistånd från en lokal konsult i Stockholm är rådgivare till Telia i processen att finna en bra kandidat, enligt SvD Näringsliv, som nu berättar att det finns någon högt på listan.
Med en tidigare bakgrund på både Ericsson och Telia är det Joacim Damgard som nu pekas ut som hetaste kandidaten. Han var tidigare Microsofts Sverigechef men har fortsatt upp i organisationen och basar sedan förra året över den amerikanska mjukvarujättens marknad i Östeuropa.
Han saknar dock erfarenhet från finansmarknader, att driva större förändringsarbete och direkt erfarenhet från medieområdet. 
Enligt cv:t har han arbetat tre år på Telia innan han började på Ericsson 2010. Där var han ansvarig för verksamheten i bland annat Thailand och senare Storbritannien och Irland. Han lämnade Ericsson 2016 för att bli Sverigechef på Microsoft.

Reformer för 30 miljarder i regeringsbudgeten
I dag lägger regeringen fram höstbudgeten. Enligt finansminister Magdalena Andersson(S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) innehåller denna reformer för 30 miljarder kronor, framgår det på DN Debatt. Huvudfokus är jobben, klimatutmaningarna och växande behov av välfärden.

”Fed sänker räntan _ ger ingen långprognos”
I kväll väntas USA:s fed sänka styrräntan för andra månaden i rad, denna gång till intervallet 1,75-2 procent. Men brexit, handelskrig och geopolitisk oro gör att centralbanken inte kommer att kunna bjuda på några långsiktiga prognoser, skriver Wall Street Journals Nick Timmiraos.

Annons

Annons