Finans Nyhet

FI öppnar för överklaganden

Publicerad

Nu backar myndigheten och gör det möjligt för svartlistade Pernilla Ström och andra att få sin sak prövad.

Realtid.se

– Vi anser att det är viktigt att Pernilla Ström, liksom andra personer i den här situationen, har rätt att överklaga, säger FI:s chefsjurist Per Håkansson till Dagens Industri.

Finansinspektionen peststämplade hela den tidigare styrelsen i HQ. Ledamöterna stoppades från att ta nya toppjobb eller styrelseplatser i finansbolag. Då lät motiveringen så här:

”Till skillnad från vad som gäller för företag i allmänhet ställs det särskilt stora krav på ägare av finansiella företag. Det är av den anledningen som det finns regler om ägarprövning. I förarbetena till reglerna understryks vikten av att olämpliga personer förhindras att utöva inflytande över ett finansiellt företags verksamhet och att den allmänna principen om näringsfrihet i viss mån måste vika, eftersom dessa företags verksamhet är av stor betydelse för samhället i dess helhet.”

Annons

Men nu backar man alltså. I det yttrande som skickades in till förvaltningsrätten för en vecka sedan skriver man att myndigheten anser att Pernilla Ström har rätt att överklaga. Det samma gäller andra som Carnegies tidigare vd Stig Vilhelmsson.

– Jag kan inte svara på om, och i så fall varför, man på FI tidigare ansett att det ska vara omöjligt.

– Det är min uppfattning att Stig Vilhelmsson skulle haft rätt att överklaga beslutet och det har jag också upplyst honom om 2009, säger Per Håkansson som tillträdde sin tjänst samma år.

Annons
Annons