Finansinspektionen
Finanspolitik

FI inför nytt rapporteringssystem

FI har beslutat att ersätta dagens olika inrapporteringssystem med ett nytt gemensamt system. Skälet är att bättre kunna möta nuvarande och framtida lagkrav och öka användbarheten.

Publicerad 2020-12-14

Arbetet med det nya rapporteringssystemet är i full gång och beräknas vara klart vid årsskiftet 2020/2021. Det skriver myndigheten på sin hemsida.

Den sista mars 2021 kommer en första rapport läggas upp i det nya systemet: kvantitativ nationell tillsynsrapportering för tjänstepensionsföretag. Det innebär att tjänstepensionsföretag från och med den 1 april 2021 kommer att göra all kvantitativ nationell tillsynsrapportering i det nya systemet.

När den första rapporten är upplagd kommer FI att succesivt flytta över resterande rapporter från de andra systemen. De rapporter som står näst på tur är EBA3.0 och Huslånekartläggning, HULK.

Nya rapporter som tillkommer kommer att utvecklas direkt i det nya systemet.

Den rapportering som regleras av EU-myndigheter kommer fortsatt att använda de format som de föreskriver, det vill säga XML och XBRL.

Den rapportering som FI själv styr över kommer att använda webbformulär och/eller ett JSON-baserat filformat. Specifikationer för de rapporter som berörs kommer att publiceras succesivt.

För att göra övergången så smidig som möjligt kommer FI att tillhandahålla exempelfiler och ge rapportörer möjlighet att genomföra testrapprotering.

Behörigheter och andra delar av lösningen kommer att vara samma som tidigare så för flertalet rapportörer kommer det nya systemet att ha en liten påverkan.

Platsannonser

Logga in