MarknaderNyhet

FI har inga misstankar mot blankare i SBB

Ilija Batljan, SBB:s vd och huvudägare. Foto: TTIlija Batljan, SBB:s vd och huvudägare. Foto: TT
Ilija Batljan, SBB:s vd och huvudägare. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Finansinspektionen har enligt DI inte gått vidare med SBB:s begäran om granskning av blankarattacken. 

Realtid.se

SBB:s argument till FI i sin begäran om utredning var att företrädare för blankarfirman är skyldiga till marknadsmanipulation genom att sprida, enligt SBB, ”oriktiga uppgifter”, dels hur blankningen av SBB:s aktier har genomförts eftersom 10 procent av SBB aktiekapital uppges ha varit blankat utan att någon blankningsposition offentliggjordes.

När begäran lämnades in till FI den 23 februari, sa bolaget uppgav att den skulle kompletteras med ytterligare underlag. Den ansågs som för allmänt hållen för att gå vidare med, och kompletteringen – allmänt tillgänglig marknadsdata – förändrade inte myndighetens inställning.

Enligt FI:s diarium, som DI tagit del av, har inga åtgärder vidtagits. Detta bekräftas även av FI-anställda till Dagens Industri. Ekobrottsmyndigheten, EBM, har inte heller vidtagit några åtgärder med anledning SBB:s anklagelser. 

Annons

”SBB säger att Viceroy ljuger. Problemet för SBB är att deras finansiella information är så rörig eller har så lågt informationsvärde att den framstår som ett, om inte svart, så åtminstone grått hål. Min erfarenhet säger mig att Viceroy är något på spåren”, skrev Realtids Per Lindvall i en krönika förra veckan.

”SBB och Ilija Batljan har under bolagets korta levnad alltid poängterat att bolaget vill vårda sin rating och klättra uppåt på kreditvärdighetsskalan. Men sedan en tid är bolaget fast på BBB- från min gamla arbetsgivare S&P. Det är ett snäpp över ”junk bond”.  Jag har utifrån min genomgång av SBB:s publika information svårt att komma fram till detta betyg. Min bedömning är att detta är en klar ”speculative grade”.”

 

Annons
Annons