Fi: "Granskningen fortsätter alldeles oavsett”

Finansinspektionens granskning om eventuella intressekonflikter i Swedbank påverkas inte av att Ekobrottsmyndigheten friar Wolf från misstankar.

Uppdaterad 2016-04-20
Publicerad 2016-04-20

I februari stod det klart att Finansinspektionen hade inlett en granskning av Swedbanks hantering av intressekonflikter, med anledning av vissa av toppchefernas omtalade fastighetsaffärer.

Det är ännu oklart hur lång tid granskningen kommer att ta. Däremot står det klart att dagens besked – att Ekobrottsmyndigheten lägger ner förundersökningen mot den sparkade vd:n Michael Wolf – inte påverkar processen.

– Granskningen fortsätter alldeles oavsett det här, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på Finansinspektionen till Realtid.se.

När tror du att ni kommer att vara klara?
– Som alltid med sådana här utredningar är det väldigt svårt att säga hur lång tid det kommer att ta, för det beror väldigt mycket på vilken information man får in och huruvida man behöver begära in ytterligare information.

– Vi jobbar på så fort vi kan och kan inte säga exakt när den är klar, men den påverkas inte av att Ekobrottsmyndigheten lägger ner utredningen mot Wolf.

Finansinspektionens granskning riktar sig inte specifikt mot de toppchefer på Swedbank som har anklagats för intressekonflikter – bland annat Michael Wolf, Göran Bronner, Magnus Gagner-Geeber och Anders Sundström – utan snarare mot bankens hantering av dessa frågor mer generellt.

– Utredningen är inte direkt riktad till personer, utan det är en prövning av eventuella intressekonflikter på banken, säger Victoria Ericsson.

På ett mer strukturellt plan då alltså?
– Ja, precis. Vi kollar på vad Swedbank har för regelverk för detta och huruvida man har efterlevt det.

Utöver Swedbanks interna regler för intressekonflikter är de allmänna reglerna för bankerna i stort också viktiga i utredningen.

– Det finns dels interna regelverk på Swedbank, och sen finns det allmänna föreskrifter för vad bankerna ska leva upp till, säger Victoria Ericsson.

Platsannonser

Logga in