Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen. Foto: FI
Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen. Foto: FI
Finanspolitik

FI: "Amorteringskravet återinförs 2021"

Amorteringskraven kommer att återinföras under 2021 – om läget är mer normalt.

Uppdaterad 2020-11-17
Publicerad 2020-11-17

Det sa Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vid ett seminarium på tisdagen anordnat av Stockholms Handelskammare. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Grundinställningen är att om det inte är ett exceptionellt läge och kris i ekonomin kommer amorteringskraven att återställas.

– När man nu tillfälligt inte behöver amortera kan det också vara frestande att låna mer av det skälet, men jag vill påminna om att undantaget gäller till och med 31 augusti 2021 och vi har idag inga planer på att förlänga det nästa höst, sa Erik Thedéen.

Det råder delade meningar om vilka negativa effekter amorteringskravet har haft. FI har under åren publicerat ett antal utvärderingar av effekterna och har inte funnit några belägg för stora negativa effekter överlag. 

– Kravet har haft en svagt dämpande effekt på bostadspriserna, men de har ändå stigit en hel del. Omsättningen på bostadsmarknaden har inte förändrats efter införandet av kravet. Sett till andrahandsmarknaden för bostäder omsattes det under 2019 cirka 160 000 lägenheter och hus, det är en nivå som varit relativt konstant under hela perioden 2015-2018 och det var inte högre innan det.

 

 

Platsannonser

Logga in