Lagböcker Foto: Ekobrottsmyndigheten
Lagböcker Foto: Ekobrottsmyndigheten
Juridik

Fem personer åtalas för grovt insiderbrott

I går eftermiddag åtalades fem personer vid Stockholms tingsrätt för att under december 2014 – februari 2015 handlat i Axis-aktien trots att de enligt åtalet hade insiderinformation om bolaget Canons kommande förvärv av det svenska bolaget Axis.

Realtid.se
Publicerad 2017-10-31

Sent i går eftermiddag meddelade Ekobrottsmyndigheten att ett åtal lämnats in till Stockholms tingsrätt mot fem personer, misstänkta för grovt insiderbrott. Personerna ska under december 2014 – februari 2015 ha handlat i Axis-aktien trots att de enligt åtalet hade insiderinformation om bolaget Canons kommande förvärv av det svenska bolaget Axis.

Axis är ett bolag inom säkerhets- och techbranschen och är noterat på Stockholmsbörsen Nasdaq.

De som står åtalade för grovt insiderbrott har köpt aktier för totalt cirka 4 miljoner kronor och har gjort en sammanlagd vinst på cirka 3 miljoner kronor.

– Det aktuella åtalet är det sista av totalt tre åtal i Axis-härvan. Det är den största insiderhärvan i Sverige när det gäller antal misstänkta och åtalade personer, säger kammaråklagare Jan Leopoldson på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

Sammanlagt har 15 personer åtalats för insiderbrottslighet som handlar om att insiderinformation i förväg har läckt ut om bolaget Canons förvärv av Axis som sedan har utnyttjats för aktievinster.

– Det har varit ett omfattande utredningsarbete, vilket är viktigt då sådana här stora insiderläckage annars riskerar att rubba tilltron till aktiemarknaden, säger Jan Leopoldson.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Platsannonser

Logga in