Annons

Annons

Fem fondförvaltare in i blockchain-projekt

Asset management-branschen ligger ändå minst ett år bakom bankerna i utvecklingen.

Fem av Storbritanniens största fondförvaltare har anslutit sig till ett projekt som syftar till att testa huruvida blockchain-tekniken kan användas till att genomföra billigare transaktioner, skriver Financial Times.

Schroders och Aberdeen Asset Management ingår i projektet tillsammans med Colombia Threadneedle Investments.

Enligt FT har nu även Aviva Investors, som förvaltar 245 miljarder pund, och Henderson Global Investors anslutit sig till projektet. Och det här är första gången som fondförvaltare samarbetar inom blockchain.

Annons

Annons

Amin Rajan, vd för konsultbolaget Create Research, beskriver förvaltarna som "early adopters" som vill bli konkurrenskraftigare.

– Asset managers ligger ett år eller mer efter bankerna när det kommer till blockhain, säger han till FT.

Även 42 internationella storbanker ingår sedan i slutet av förra året i ett gemensamt blockhain-projektet som syftar till att utveckla bankstandarder inom blockchain för bankindustrin.

Tekniken kan ses som en decentraliserad huvudbok där alla aktörer är med och verifierar samtliga transaktioner som sker. Mest känt är Blockchain för att det ligger bakom och möjliggör virtuella valutan bitcoin.

En fördel med tekniken är att det inte krävs någon mellanpart som verifierar transaktioner, vilket gör dem snabbare, billigare och enklare att genomföra, jämfört med dagens banksystem.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons