Finans Nyhet

Fem dömda i Enronskandalen

Publicerad

Fyra bankchefer och en Enrondirektör fälldes vid en rättegång som avslutades i Houston i Texas på onsdagen.

De stod åtalade för ett pengaslukande elprojekt utanför Nigerias kust. Men åtalet härstammar ursprungligen ur energijätten Enrons kollaps för tre år sedan, en kollaps som berodde på att företaget blåst upp sina vinster i bokföringen.

Fyra av de dömda var direktörer hos Merril Lynch och den femte var finanschef hos Enron. De dömdes för sammansvärjning och för bedrägerier för sin del i ett försäljningsavtal mellan banken och Enron. En sjätte åtalad, före detta kamrer hos Enron friades.

Åtalet gällde Enrons blufförsäljning av andelar i tre kraftverk utanför Nigeria till Merril Lynch. Enron bokförde tolv miljon dollar i vinst, en vinst som hjälpte företaget att uppfylla Wall Streets inkomstkrav.

Annons

Fler åtal är på gång mot höga tjänstemän hos Enron, bland andra förre styrelseordföranden Ken Lay och direktören Jeff Skilling.

En åtalade i målet, förre finanschefen Andrew Fastow hos Enron, har erkänt sig skyldig och godtagit ett tioårigt fängelsestraff. Han samarbetar med utredarna i målet och hans dom har ännu inte fastställts.

TT

Annons
Annons