Finans Nyhet

Fed tar i med hårdhandskarna

Taggar i artikeln

Fed
Jerome Powell ordförande för USA:s Federal Reserve. Foto: Federal ReserveJerome Powell ordförande för USA:s Federal Reserve. Foto: Federal Reserve
Jerome Powell ordförande för USA:s Federal Reserve. Foto: Federal Reserve
Publicerad
Uppdaterad

Federal Reserve utökar stödprogrammet med nya köp av stats- och bostadsobligationer samt företagslån. Därtill återupptas flera tidigare låneprogram för att stärka kreditlikviditeten inom konsumentlån, penningmarknadsfonder och kommunobligationer.

Olof Ehrs

Under måndagen meddelar Federal Reserve att de utökar nuvarande stödprogram med 300 miljarder i nya lån riktat till småföretagare, samt en daglig handel av 75 miljarder dollar i statsobligationer samt 50 miljarder dollar i bostadsobligationer.

”Samtidigt som det råder fortsatt står osäkerhet, framstår det som otvivelaktigt att vår ekonomi kommer att möta allvarliga störningar. Aggressiva åtgärder måste tas i offentligt och privat sektor för att begränsa antalet förlorade jobb och inkomster och för att stödja en snabb återhämtning när störningarna avtar”, skriver centralbanken.

Förhandeln tyder på en nedgång med omkring 3 procent för S&P500 och 1,7 procent för Nasdaqs kompositindex. Under natten till måndagen var USA-terminerna nere på så mycket som minus 5 procent för att sedan vända något uppåt efter det nya beskedet från Fed.

Annons

Fed repeterar att de kommer använda alla verktyg tillgängliga för att stötta den amerikanska ekonomin i denna utmanande tid.

De återstartas bland annat det tidigare programmet Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF), för att främja kreditlikviditeten. Det kommer att underlätta ABS:er (asset-backed securities) för studentlån, billån, krediter och lån till småföretag. Faciliteterna för penningmarknadsfodner (MMFL) och kommunobligationer (CPFF) utvidgas också, skriver Omni Ekonomi.

 

Annons

”Federal Reserve går med det nya massiva räddningspaketet från att vara de som lånar ut när ingen annan vill till att vara de som köper när inga andra vill”, skriver Chris Rupkey, chefsekonom vid MUFG Union Bank, enligt CNBC.

Annons