Finans Nyhet

Fd FED-höjdare gör en pudel

Publicerad

Donald Kohn är djupt ångerfull över de problem som miljontals människor världen över har råkat ut för till följd av finanskrisen.

Realtid.se

Han erkänner att marknadens poliser inte var ”på hugget”, men hävdar samtidigt han har dragit en rad viktiga erfarenheter som gör att han tror att man ska kunna undvika att återupprepa misstagen, enligt Financial Times.

Tidningen pekar också på att hans ursäkt går betydligt längre och djupare än den från hans före detta chef Alan Greenspan.

Och då Donald Kohn talade under en utfrågning inför brittiska parlamentsledamöter under tisdagen sade han att hans erfarenheter kan bli värdefulla för Bank of England, där han har blivit utvald till en ny finansiell policy-kommitté:

Annons

– Jag tror inte att jag kommer att göra samma misstag en gång till, sade han, enligt Financial Times.

Enligt tidningen får Bank of Englands nya kommitté snart makten att genomföra systemövergripande finansiella regleringar.

Dess makt går till och med så långt att den kan begränsa utlåningen till hushåll och företag. Det vill säga under förutsättning att det skulle kunna utgöra ett hot mot den finansiella stabiliteten.

Annons

Donald Kohn radade också upp en rad läxor som har han lärt sig av finanskrisen.

Dessa inkluderade att människor på olika marknader kan visa ha en alltför avslappnad inställning till olika risker, att riskerna inte fördelas jämnt genom hela det finansiella systemet, att olika incitament är viktigare än vad han tidigare har trott och detsamma gäller transparens:

– Jag gav för mycket förtroende till den privata marknadens aktörer och lät dem själva agera ordningsmakt, säger en djupt ångerfull Donald Kohn.

Annons
Annons