FinansNyhet

FBI-agent ska stoppa börstroll

FBI-agenten Gregory A. Coleman kan knepen som kursmanipulatörerna använder.FBI-agenten Gregory A. Coleman kan knepen som kursmanipulatörerna använder.
FBI-agenten Gregory A. Coleman kan knepen som kursmanipulatörerna använder.
Publicerad

Små svenska börsbolag tar hjälp av FBI-agenten känd från ”The Wolf of Wall Street” för att skydda sig mot kursmanipulation. – Jag vill ge svenskarna ett begrepp av vad som kan hända, säger Gregory A. Coleman.

Margaret von Platen

Flottiga munkar äter alla FBI-agenter i amerikanska agentfilmer, så även Gregory A. Coleman. Men han är en FBI-agent på riktigt. Till en kopp svart kaffe äter han donuts uppe på DLA Pipers advokatkontor på Kungsgatan i Stockholm. I filmen The Wolf of Wall Street spelas han av Kyle Chandler när han sätter dit Jordan Belforts alter ego Leonardo di Caprio för kursmanipulation.

I Sverige är han inbjuden av DLA Piper, PwC och Recall Capital med Björn Wallin, tidigare vd för NGM-börsen, som vill bilda en förening för små och medelstora bolag. Coleman har precis talat inför 50 mindre börsföretagare. Det är just kursmanipulation på de mindre börserna eller med ”penny stocks” som är aktuellt.

Han beskriver tre sätt att manipulera kurser:

Annons
  1. ”Pumpa och dumpa” vilket Jordan Belfort ägnade sig åt.
  2. Liquidity-play – utnyttja det faktum att det är liten omsättning i en kurs
  3. Insiderhandel – utnyttja aktieinformation som inte är tillgänglig för alla

– Idag är det mycket enklare att pumpa och dumpa en aktie, säger Gregory A. Coleman. Det räcker med att skriva ett positivt brev om ett börsnoterat bolag, påstå att det är nästa Microsoft, och skicka ut brevet elektroniskt till en miljon människor.

– Ofta utnyttjar människor oförutsedda händelser som en orkan, till exempel påstår att det finns ett börsbolag som säljer orkan-säkra fönsterglas. Tidigare var det populärt med hemma-test för hiv.

Enligt Coleman går det att utnyttja en illikvid aktie genom att trycka upp flera miljoner aktier i en emission och samtidigt hålla kursen.

Annons

Han ställer den retoriska frågan: Vad är priset på en aktie?

– Det är priset som människor är villiga att betala för denna.

Vad gäller insiderhandel säger Coleman att det är väldigt oklart vad som är olagligt. Han hoppas att något fall av insider-handel når Högsta domstolen i USA och blir prejudicerande.

Annons

Den välkända livstilsdrottningen Martha Stewart åkte dit för insiderhandel i ImClone. Men hon dömdes inte till fängelse för insiderhandel utan för att hon ljugit för FBI-agenterna.

Coleman konstaterar att insiderhandel är för de stora spelarna. De mindre får ägna sig åt pump&dump.

Jordan Belforts bedrägerier uppgick till 200 miljoner dollar. Han dömdes till fyra års fängelse 1999 för bedrägeri och penningtvätt. Eftersom han samarbetade med myndigheterna så satt han bara  i fängelset i 22 månader. Coleman använde sig av både telefonavlyssning och tipsare när han satte dit Belfort. Efter att Belfort skrivit två memoarböcker, som blev filmen The Wolf of Wall Street, och där man bland annat kan läsa om hans liv i sus och dus och hur han kokainhög kraschar Coco Chanels yacht på Sardinien, har han nu blivit en så kallad ”motivational speaker”. Bland annat lär Belfort ut försäljningsteknik. Coleman och han råkas en gång per år. Senast var de överens om att marknaden för bitcoin är manipulerad.  

Belfort satt bara 22 månader i fängelse. Är det inte väldigt kort?

– Straffen har blivit hårdare nu. Ett straff som tidigare gav fem års fängelse ger nu 25 års fängelse.

Hur är Belfort?

– Han har karisma och är intelligent. Han kommer från fattiga förhållanden, han ville ha makt och rikedom.

Finns det gemensamma drag hos bedragare?

– Tålamod, kreativitet och disciplin är de farligaste egenskaperna hos en ”white collar”- kriminell. Det gör honom till en skicklig bedragare. Ofta är de sociopater utan medkänsla eller är de osäkra människor som måste bevisa något.

Men det är inte bara straffen som blivit längre även bedrägerierna har exploderat från 100 miljoner dollar till 500 miljoner dollar, berättar Coleman. Och på FBI:s avdelning för ”white collar crime” på Federal Plaza 26 i New York finns nu inte bara 7-8 agenter som på Colemans tid utan 30-40 agenter – och i fikapausen äter de förstås donuts till en kopp svart kaffe.

– Jag vill ge svenskarna ett begrepp av vad som kan hända, säger Coleman innan han fortsätter till nästa konferensrum. Nu väntar 50 advokater på honom. Sedan ska han sätta sig på planet till New York.

Hemmet är i New Jersey och nu finns det ingen tid längre att koppla av med trädgårdsarbete som när han avslöjade finansbovar. Nu undervisar han ibland annat i kroppsspråk och bedrägerier med ”penny stocks” och skriver en bok om en FBI-agents perspektiv på Hillary Clinton och Donald Trumps interaktion med FBI.

 

Annons