Fastighetsbolagens långivare kan sova tryggt om natten.
Fastigheter

Fastighetsbranschen säkrast för långivare

Fastighetsbranschen är tryggast och restaurangbranschen mest riskfylld. Det visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget Syna. Ett genomsnittligt fastighetsbolag har sju gånger mindre risk att hamna på obestånd än en genomsnittlig restaurang, enligt statistiken.

Publicerad 2017-05-11

–Vi ser hur restaurangbranschen utmärker sig i statistiken, säger Synas vd Karl Stjerna i ett pressmeddelande.

–Det är ofta relativt små bolag med stenhård konkurrens och små marginaler. Dessutom måste man ta en stor initial investering när man startar en restaurang.

Syna har rankat alla branscher som finns i landet genom att sammanställa sina kreditrankingar för samtliga bolag i Sverige. Bolagens riskprocent beräknas mellan 0 och 99,9 och räknas om så fort någonting händer i bolaget, från skiften i styrelsen till betalningsanmärkningar. De allra flesta bolagen får mellan 0,8 och 3,0 i riskprocent, vilket sammanfattas med medelbetyget 3.

–På 10 000 bolag med kreditrating 3 kommer alltså mellan 80 och 300 att komma på obestånd inom tolv månader, förklarar Kerstin Andersson, dataansvarig på Syna. Nu har vi samlat ihop alla data branschvis och tittat på genomsnittet för varje bransch.

Bland de stora branscherna med många aktiva företag så är det framför allt restaurangbranschen som sticker ut negativt och fastighetsbranschen positivt. Restaurang landar på en riskprocent på 3,48 procent medan risken för ett genomsnittligt fastighetsbolag bara ligger på 0,45 procent.

–Lågränteläget har gynnat dem väldigt mycket, liksom att det fortfarande byggs för lite i Sverige, säger Karl Stjerna. Höjs räntan så blir riskerna större, men samtidigt finns det ett oerhört stort kapital i själva bostäderna. Och alla behöver bo någonstans.

Platsannonser